Vier vrijheid

Het is bevrijdingsdag, de dag om stil te staan bij vrijheid. Wat is vrijheid? Het lijkt wel of elk mens zijn eigen vrijheid kent. Er zijn politieke partijen die vrijheid zo hoog in het vaandel hebben staan dat het in hun naam verweven is.

Vrijheid kan bedreigd worden. De oplossing kan zijn de vrijheid van de risicogroepen in te perken. Deze individuen krijgen minder vrijheid in ruil voor de vrijheid van anderen. Als je mensen minder privacy geeft, beperk je iemands vrijheid. Je krijgt er veiligheid voor terug. Dat is in elk geval de gedachte hierachter.

Veiligheidsmaatregelen
Het voorbeeld zie je in de veiligheidsmaatregelen op de Dam. Je wordt helemaal gecontroleerd en in de gaten gehouden. Verdachte personen kunnen direct worden aangehouden. De angst dat iemand gaat schreeuwen is groot. Zo groot dat we vrijheid willen inleveren voor een bijeenkomst ter gedachtenis aan de strijders voor de vrijheid.

Ik geloof niet in absolute vrijheid. Ik geloof ook niet in absolute veiligheid. Wel heb ik de indruk dat momenteel veiligheid belangrijker is dan vrijheid. Dat is jammer omdat vrijheid echt een heel kostbaar goed is. Om dat te ruilen voor schijnveiligheid is zonde en oneerlijk tegenover de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *