Populieren en pluisjes

De populieren in Almere hangen vol met pluisjes

Als de bloesem uit de bomen is en de vogels hun nesten volop in bedrijf hebben, dan komen de pluisjes. Meestal breekt de periode pas eind mei aan. Maar nu dit jaar door de vroeg ingetreden warmte alles sneller draait, vallen ook de pluisjes eerder naar beneden.

Gisterenmorgen bij het hardlopen kreeg ik op het lange Van Wagtendonkpad het nodige aan pluisjes te verduren. Bij het hardlopen loop je het risico dat je de pluisjes inademt, met hoesten en benauwdheid tot gevolg. De zonneschijn zorgde ervoor dat de pluis loskomt van de populieren.

Kap populieren
De laatste jaren zijn veel populieren in Almere gekapt vanwege die pluisjes. De sneeuw in juni is niet geliefd in Almere. Zeker op warme dagen hoeft de zon er maar flink op te schijnen of de populierpluis ontbrandt. Met alle gevaren van dien. Daarnaast leveren de pluisjes veel overlast op. Er ligt niet her en der een pluisje, maar de hele tuin ligt er vol mee. Ook je huis kan er binnen bezaaid liggen met pluis. Daarom is de gemeente Almere een aantal jaar terug de strijd aangegaan tegen de pluis door de populieren te kappen.

Vooral langs de weg verzamelt het pluis van de populieren zich

De loskomende pluis levert ook mooie plaatjes op. Daarvoor neem ik de populierenpluis in de slaapkamers voor lief. De takken van de populieren hangen extra krom door de pluizen. De paar populieren die er nog staan aan de Amsterdamweg leveren genoeg pluis af.

Kleine herinnering
Het geeft nog maar een kleine herinnering aan de enorme hoeveelheid pluis die hier neerdaalde in de tijd dat we hier kwamen wonen. Toen stond het hele Manifestatieveld nog vol met deze bomen en de bijbehorende pluis eind mei, begin juni. Dit hoekje bij de brug en het fietspad is het laatste beetje dat hier nog van rest.

Een gedachte over “Populieren en pluisjes”

Geef een reactie