Tegeltjeswijsheden

Krantenadvertenties met 'tegeltjeswijsheden'

Delftsblauwe tegels met de bijbehorende tegeltjeswijsheden. Het lijkt de klok te slaan in krantenadvertentieland. In 1 gratis ochtendkrant trof ik 2 keer een reclame-uiting met blauwe tegeltjes aan. Op de tegeltjes staan in oubollige letters wijsheden geschreven. Het past in de nostalgie van Boer zoekt vrouw en de ideologie van een Nederland vrij van islam.

Maxima Delftsblauw
Zeker, het was de verjaardag van Maxima, dus een beetje grappen met Delftsblauw moet kunnen. Tegelijkertijd roept het voor mij een gruwel op. Het verlangen naar weleer, de ogen dicht doen en vroeger verheerlijken tot een paradijs. Ze vergeten dat die geschiedenis evenmin bestaat. Net zomin als de multiculti-gedachte waar de PVV zo tegen ten strijde trekt.

Misschien is dat wel de grootste tegelwijsheid: geschiedenis is altijd een interpretatie van het verleden. En de geschiedenis die je vertelt is heel vaak de geschiedenis die je zou willen vertellen. In de intolerante houding tegen buitenlanders, spreekt een houding die Nederlanders al eeuwen gebruiken. Ver weg of dicht bij huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.