#sixwordstory een verhaal in 6 woorden

Een leuk taalspelletje noemt @slijterijmeisje het vermaak om een verhaal te vertellen in 6 woorden. De #sixwordstory kwam afgelopen week flink wat langs op twitter. Of deze hype gevoed werd door @slijterijmeisje, weet ik niet. Ze was wel bijzonder trots op het resultaat en presenteerde het in een blogje met als titel #sixwordstory.

6 woorden 6 categorieën
Waar gaan de verhalen over? Grofweg kun je de verhalen van 6 woorden in een 6 categorieën indelen:

  1. het cliche: de bakker die zijn wijf slaat
  2. het spreekwoord: het gras is groener bij buren
  3. actualiteit: Mosco heeft echt heel veel streken
  4. de mop: komt een man bij de visboer
  5. misdaadroman: hij hield een mes stevig vast
  6. de krantenkop: man bijt hond voor weinig geld

A.L. Snijders ontwikkelde het ZKV. Dit is een Zeer Korte Verhaal van ongeveer 150 woorden. Het ZKV bevindt zich op het raakvlak van een verhalend gedicht en een kort verhaal. Sommige verhalen zijn inderdaad niet lang. Een verhaal van 150 woorden grenst tegen de anekdote of de mop aan. Je kunt het bijna niet korter doen.

Verhaal in 60 woorden
In Zuid-Afrika doen schrijvers een andere wedstrijd, daar schrijven ze een verhaal van 60 woorden. Dat is natuurlijk weinig koek. Het hangt een beetje in tussen een ZKV van A.L. Snijders en een heel heel kort verhaaltje van 6 woorden. Het resultaat is best leuk. Ook omdat het in het Afrikaans is natuurlijk. En omdat zoveel bekende schrijvers meedoen.

Overigens schreef NRC Handelsblad precies een jaar geleden over de Six Word Stories. Het verhaal is uitgevonden door Ernest Hemmingway. Zijn beroemdste verhaal in 6 woorden is: For sale: baby shoes, never used. Het inspireerde SCM-hoofdredacteur Martijn Lofvers om een wedstrijdje uit te schrijven: geef een compacte supply chain communicatie in 6 woorden.

Cliché staat op de loer
Een verhaal van 6 woorden is een leuk taalspel, maar het resultaat op twitter valt mij tegen. Het cliché staat op de loer en de spanning is zelden op een effectieve manier over te brengen. Een goede six word story drukt meer een mogelijk verhaal uit dan dat het zelf een verhaal is. Woorden schieten tekort voor een verhaal. Om met een cliché te eindigen.

Een gedachte over “#sixwordstory een verhaal in 6 woorden”

Geef een reactie