Vogelgeluiden

image

Vogelgeluiden fascineren, zeker de zang van de merel. Soms kom je via een collega het antwoord op je passie tegen. Ik sprak vandaag over een heel ander onderwerp en toen kwam zijn website ter sprake. Hij beheert samen met iemand anders een enorme vogelgeluidendatabase. De naam van de site: xeno-canto.org

De site herbergt de opnames van vrijwilligers en professionals. Volgens de beheerders bezit de website 45.000 verschillende opnames van meer dan 6.500 vogelsoorten. De website is een uitdaging voor de vogelliefhebber. Al vind ik de interface niet zo heel indrukwekkend. De content die op deze website bevat is een heuse niche. Zo bevat de site opnames van ongeveer 98 procent van de vogelsoorten van Latijns-Amerika. Hetzelfde zijn bijzondere opnames van vogels van Java.

Krachtige website
De kracht van de website is de mogelijkheid voor bezoekers om opnames van vogelgeluiden te plaatsen. Op deze manier kun je een enorme database vullen waar een natuurhistorisch museum jaloers op kan zijn. Voor onderzoekers een goudmijn. Zeker als een bepaalde vogel meerdere keren te horen is, biedt het de mogelijkheid om te onderzoeken in hoeverre de tijd en streek van invloed zijn op de vogelzang.

Overigens zijn vogelgeluiden waanzinnig populair. Vorige week kreeg vogelkenner Nico de Haan een gouden cd. De Haans cd met vogelgeluiden en bijbehorend commentaar ging de afgelopen 15 jaar 30.000 keer over de toonbank. Afgelopen weekend zag ik in de landgoedwinkel van Twickel 2 cd’s met vogelgeluiden liggen. De cd’s boden een indruk van het vogelgeluid op het landgoed van wielewaal tot aan de merel.

Het grote voordeel van een dergelijke open source database is dat de groep zichzelf ook corrigeert. Wanneer mensen een opname sturen waarvan ze de vogelsoort niet kunnen achterhalen, dan helpen de andere groepsleden de soort te achterhalen. Op die manier zijn er heel weinig opnames niet gedefinieerd.

Applicatie voor mobiel
Het wachten is op een mooie applicatie voor de mobiele telefoon. Er kan sowieso een mooie app worden gemaakt die je makkelijk toegang geeft tot de database vanaf de smartphone. Daarnaast is het verlangen groot naar de ontwikkeling van een app die vogelgeluiden herkent en definieert. Het laatste is met de kennis van de gebruikers van xeno-canto.org goed mogelijk. Alleen ontbreekt het aan technische kennis om een dergelijke applicatie te ontwikkelen.

Dus als een vogelliefhebber met een beetje kennis heel veel mensen gelukkig wil maken, dan ligt hier een heel grote mogelijkheid.

0 gedachten over “Vogelgeluiden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.