Wat heeft 5 jaar twitter gebracht?

De laatste dagen veel tweets over 5 jaar twitter, die vandaag inderdaad haar eerste lustrum vierde. Herinneringen aan een gebeurtenis die op 21 maart 2006 weinig mensen meekregen. Vandaag ging het bericht als een lopend vuurtje over het www, maar wat heeft 5 jaar twitter ons gebracht.

Als door een toeval had ik vanmiddag een interne cursus. We spraken ondermeer over online lesgeven en daarin heeft twitter ook een rol. Ik hoorde bekende vragen van mensen die niet twitteren. Ze hebben geen beeld van de meerwaarde van dit bijzondere medium. Je krijgt dan opmerkingen dat ze niet geïnteresseerd zijn in tweets dat je naar de wc bent geweest of dat het zulk lekker weer is.

Als je dan op twitter kijkt naar de trending topics dan zie je tot je grote verbazing: #schijten #lente en #knutOf zoals @robinn93 het samenvat: “#knut ging op #jodenjacht met #rebeccablack op de #A27 om te #schijten op #100factsaboutracisme, het is #immers #lente.” Kortom, onderwerpen waarmee je juist niet voor de dag wilt komen bij een groep weifelaars.

Voor twitter kun je maar 1 boodschap hebben bij mensen: probeer het en zoek je eigen nut. Misschien lijkt twitteren nog het meest op autorijden. Je kunt vooraf afvragen wat het nut is van autorijden. Je kunt toch ook lopen of de trein nemen? Of waarom zou je bellen? Je kunt toch ook bij iemand langs of iemand een brief sturen?

Inderdaad, waarom zou je twitteren?

  • Doe het gewoon.
  • Gebruik het medium zoals jij denkt jij je voordeel ermee doet.
  • Zolang je vooraf afvraagt waarom je het zou doen, dan ben je bezig met onnodig uitstellen.
  • De beste kennis doe je op door het doen.

Ondertussen weet ik zeker dat vandaag of morgen een nieuwe mededeling over het www gaat dat een revolutie kan ontketenen. Dat is juist de kracht. Niet de eerste tweet, maar de enorme mogelijkheden die het medium biedt. Net zoiets als het eerste telefoontje dat het begin betekende van een nieuw tijdperk.

Geef een reactie