Los schenktuitje van de Venz hagelslag

2 pakken hagelslag waarbij de schenktuit losliet

Een nieuw pak hagelslag aangeschaft, ik trek aan het lipje van het schenktuitje om de hagelslag op mijn brood te strooien. Het schiet lipje schiet los, valt op de grond. Het kartonnetje dat aan het tuitje bevestigd is, zit nog aan het pak vast en houdt daarmee de hagelslag vers. Een probleem is geboren.

Het ergste komt nog: de tuit van het vorige pak hagelslag vertoonde hetzelfde gedrag. Ook daar trok ik de tuit los. Na wat trekken en wrikken, viel het lipje zelfs naar binnen en verdween in de hagelslag.

Waar ligt het probleem?

  • Het meest logisch is dat de lijm tussen lipje en pak niet goed plakt.
  • Het karton van het pak zit te vast waardoor je harder aan het lipje moet trekken en daarmee het lipje lostrekt.

Zo kan het noodzakelijk schenktuitje niet ontstaan.

De laatste week moest ik al de hagelslag door een veel te grote opening gieten. Met wat plakband improviseerden we al een nooduitgang voor de hagelslagjes. Wel vervelend omdat bij het terughalen van het pak, als je genoeg hagelslag op brood hebt, een scheut achtergebleven hagelslag nog valt op je boterham. Met een te dik bestrooide boterham overblijft.

Ik was het vandaag zat toen het voor de tweede keer gebeurde. Je omzeilt het lastige pak hagelslag volgens wetenschapper Maarten Festen door het kartonnetje voor het openen dubbel te vouwen. Dat is inderdaad een interessante oplossing.

Het probleem is natuurlijk de basisconstructie. Nog niet zo heel lang geleden opende je het pak hagelslag met een verankerd stukje aluminium. Het zat op meerdere plekken vastgebeten in het karton. In zeer incidentele gevallen schoot het lipje los. In het huidige pak hagelslag is de constructie van weleer overgenomen in een kartonnen variant. Met dit verschil: het lipje zit minder stevig vast.

Kortom, het is duidelijk een constructieprobleem, een probleem in het ontwerp van het hagelslagpak. Een aluminiumtuitje is niet zomaar te vervangen voor een kartonnen variant. Karton is milieuvriendelijker in de productie en ook minder gevaarlijk voor eventuele verwondingen bij het openen, maar papier is minder sterk dan metaal. Bovendien is de lijm nu essentieel. Er hoeft maar even te weinig lijm op het karton te worden geplakt en het probleem van het losse tuitje duikt op.

Overigens bezit Venz een prachtige website waar je met je hagelslagklacht terecht kunt. Je moet je wel even door de spreekbeurtpakketten over hagelslag en andere interessante commerciële vragen voor de doelgroep worstelen. Via een contactformulier kun je je ergernis kwijt. Vergeet daar niet het serienummer te vermelden. En wat was mijn ontdekking: de loszittende schenktuitjes van de hagelslag kwamen uit dezelfde productielijn!

Ik ben benieuwd naar het antwoord van Venz.

3 gedachten over “Los schenktuitje van de Venz hagelslag”

  1. Helaas is de oplossing voor het lastige pak niet de oplossing voor het probleem van “ons” pak. Bij het lastige pak is het de ergernis dat het tuitje niet goed te pakken is, het afsluitkartonnetje van het pak zelf zit hier keurig in het tuitje.
    Ik denk dat je het bij het rechte eind hebt met de aanname dat er te weinig of geen lijm tussen tuitje en kartonnetje zit.

Geef een reactie