Onthutsend hoe mensen reageren op bericht levenseindekliniek

Onthutsend om onder het nieuwsbericht over de prijs voor een behandeling in de levenseindekliniek te reageren met een blog dat de 1200 euro die dit kost, een koopje zou zijn. Onder de betreffende blog reageert weer een ander dat het bestempeld als ‘moordcentra voor zieken en zwakkeren’.

Om je over op te winden. Ik ben maandag flink van slag geweest na het lezen van het verschrikkelijke verhaal van @Linnes84 over de dood van haar moeder. Ze deed dit in een open brief aan @mariskadehaas. Mariska Orbán de Haas is hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. De reactie van Marika de Haas was onbegrijpelijk, ze blijft bij haar standpunt en duikt dan in de pijnbestrijding waar alle aandacht naar uit moet gaan.

Geen moord

Euthanasie is geen moord. Het is evenmin te bestempelen als een middel om de zwakkere mensen uit de samenleving maar weg te werken. Het is een weloverwogen beslissing van een individu, iemand, om te beslissen dat het genoeg is. Hij heeft genoeg geleden, er is geen uitzicht meer op een beter leven.

Ik betreur het dat veel gelovigen hierbij hun eigen geloof aan andere mensen opdringen. Ik vind het dat je dan je hoofd in het zand steekt, want het lijkt er meer en meer op dat mensen niet meer gewoon dood mogen gaan. Het leven wordt eindeloos gerekt, maar iemand moet ook gewoon mogen sterven als het genoeg is.

Mensen respecteren

Zeker, ik respecteer het dat er mensen zijn die daar anders over denken. Ik vind dat deze mensen de keuze moeten hebben om zelf te kiezen voor een verdere behandeling. Het is dan jammer dat deze mensen die keuze niet vrij laten bij mensen die daar anders over denken. Het leven is mij dierbaar, maar ik heb vaak meegemaakt dat mensen veel pijn in uitzichtloosheid hebben moeten lijden. De dood kon dan niet snel genoeg komen.

De medische wetenschap is zo ver ontwikkeld dat je meer en meer kunt beslissen over leven of dood. Het leven van een mens kan eindeloos gerekt worden en de dood uitgesteld. Dan is het minstens zo noodzakelijk om vragen te stellen bij het nut om een leven eindeloos te rekken. Het is de wetenschappelijke realiteit die hiervoor zorgt.

Beter maken

Artsen horen beter te maken, maar ze kunnen sommige mensen ook ontzettend helpen door de dood wat draaglijker te maken. Dat betekent niet dat het verdriet en de pijn om iemand te missen minder erg is. Het betekent wel dat het einde wat minder erg is, want soms is dat einde jammerlijk pijnlijk. Zo pijnlijk dat je daar nog heel lang verdriet van kunt hebben. Ook omdat aan iemands laatste wens geen gehoor is gegeven.

Geef een reactie