Is doodschieten op twitter gevaarlijk? 10 vragen over twitteren

Peter Breedveld zegt dat de VN beter naar Nederland kan komen om PVV’ers dood te schieten. Hij heeft hiermee de woede van veel mensen op de hals gehaald. Het roept onmiddelijk veel vragen op, zoals de vraag: is doodschieten op twitter gevaarlijk? Hier 10 vragen met een antwoord over social media en incidenten.
 1. Zijn 140 tekens dodelijk?

  Als je op de verkeerde mensen schiet wel. De opmerking om de VN naar Nederland te sturen om PVV’ers dood schieten, raakt in dit geval kant nog wal. Twitter is echt niet geschikt om dit soort uitspraken in te bedden in een context. 

 2. Wat moet je doen als je zoiets – per ongeluk – zegt?

  Met de tweet afdoen als een grap zorgde Peter Breedveld juist dat het binnenbrandje kan uitslaan. Een tweet de lucht in schieten en daarna de nuance aanbrengen, is de verkeerde manier van online discussiëren. Ik denk dat hij in dit geval beter een ‘mea culpa’ de online wereld in had kunnen lanceren.

 3. Wat er dan gebeurt?

  De mediabal gaat rollen en via internet gaat dat makkelijk. Als je alleen al kijkt naar het aantal reacties onder het artikel van Breedveld zelf op zijn weblog frontaalnaakt.nl. Daar staan bijna 300 reacties. Het nieuws dat zijn werkgever niet achter deze uitspraak staat, katapulteerde hem meteen de afgrond in. Dan is er het bericht zelf op de website van Telegraaf dat bijna 950 reacties ontlokt, gevolgd door Geenstijl.nl (325 reacties) en Elsevier.nl (ruim 200).

 4. Wat is er misgegaan?

  De reactie van zijn werkgever zit hem niet mee. Zeker je moet je distantiëren van dergelijke uitspraken, maar het kan heel verstandig zijn een privé-uitspraak privé te houden. Dat is in dit geval  heel lastig, omdat ook de media in de berichtgeving Peter Breedveld als een ‘ambtenaar van de VU’ aanduidde.

 5. Mag een medewerker privé dan niet bloggen?

  Ja en nee. Al zeggen een aantal deskundigen dat het bloggen dood is, bloggen is meer en meer een volksvermaak aan het worden. Bloggen kan iedereen en dat doet iedereen dan ook van harte. Ik denk dat Nederland meer blogschrijvers kent dan mensen die tegen al die blogs op kunnen lezen. 

 6. Is twitteren gevaarlijk?

  Nee, maar wees verstandig wat je twittert, blogt en op andere wijze digitaal de wereld in slingert. Voorzichtigheid is geboden. Een verhitte samenleving als de onze is snel aan de kook en dergelijke uitspraken kun je niet meer afdoen als een grap. Het beledigen van bepaalde godsdiensten staat garant voor veel kiezers. Het beledigen van een politieke partij is riskant. Een oproep tot doodschieten is helemaal gevaarlijk. Dat kun je ook telefonisch doen, daar heb je twitter niet voor nodig. Alleen is de impact op twitter veel groter.

 7. Wat moeten werkgevers met medewerkers die zich op twitter misdragen?

  Organisaties moeten zich afvragen hoe ze reageren op dit soort berichten. Medewerkers die zulke dingen zeggen, kunnen en mogen dat in publieke functies niet doen. Aan de andere kant is er de vrijheid van meningsuiting. De spagaat waarin je terechtkomt mag wat mij betreft groot zijn, maar hangt wel van heel veel dingen af. Peter Breedveld is hier echt veel te ver gegaan.

 8. Is twitter schadelijk voor de gezondheid?

  In een tweetje wat later vandaag stelt Peter Breedveld dat twitteren slecht voor de gezondheid van jezelf is en van anderen. Dat is natuurlijk huiliehuilie doen om een politicus aan te halen. Als je zoiets roept – per ongeluk of voor de grap – dan kun je zulke reacties verwachten. Als je in een rare bui iemand bedreigt met de dood, kun je ook een bestraffing oplopen. Als je het publiekelijk doet, volgt een lynchpartij als deze. Zeker als je vijanden hebt. Dat Breedveld weleens rare dingen doet op internet was al bekend.

 9. En nu, doortwitteren?

  Lekker doortwitteren, maar wel verstandig. Twitter verstandig, twitter politiek correct. Nog beter is gewoon je lezer voor ogen te hebben. Als Peter Breedveld gedacht had: wat vindt mijn werkgever hiervan dat ik twitter? Dan had hij dit niet getwitterd. Dat hij nu stopt, ligt niet aan twitter, maar aan hemzelf.

 10. Namens wie zeg blog en twitter ik dit?

  Ik zeg dit vanzelfsprekend genoeg namens mijzelf. Wanneer je hier iets van vindt, kun je altijd contact met mij opnemen.

Geef een reactie