Dichters dichten niet digitaal

De echte dichter dicht niet digitaal, of zoals Toef Jaeger het voor NRC schrijft: De kwalitatieve haan kraait niet digitaal. Dichters schrijven niet voor het www en liefhebbers van poëzie plukken het niet van het web. De schrijfster van het stuk behoort zelf tot het uitgestorven ras. Ze is op internet goed te vinden met een eigen site, facebookaccount en tweets. Niet dus!

Naar mijn oordeel pure onzin. Waarom zou een dichter zich niet presenteren op internet met zijn gedichten. Blijkbaar is een gedicht op een blog zoals ik bijvoorbeeld voor wolkenhemel.blogspot.com doe, geen kwalitatief gekraai. Tegelijkertijd levert het soms verrassend veel bezoek op. Zoals het stemmige gedicht over het afscheid van Balkenende, dat geenstijl.nl haalde. Menig dichter is jaloers op het aantal mensen (ruim 4.000!) dat dit gedicht gelezen heeft, of in elk geval gezien. Soms zelfs van commentaar voorzien: rijmt niet, dicht wel.

Ach dat gekrakeel. De dichter dicht nog en vergeet dat menig kunstvorm uit de middeleeuwen al lang niet meer uitgeoefend wordt. De roman is ook uit het niets geboren, dus wie weet komt er nog een interessante vervanging voor het gedicht op internet. De oude gedichten zijn dan niet meer te horen. Maar dat verbaast dan niemand meer. Misschien is die tijd al begonnen.

Geef een reactie