Telegraaf stopt met twingly.com

De website van de telegraaf.nl gebruikt sinds kort niet meer de ping-service twingly.com om te wijzen op blogs naar het betreffende artikel. Tot dinsdag kwam je door middel van een linkje in je blog naar het telegraaf-artikel automatisch in de lijst ‘gerelateerde blogs’ terecht.

Een nuttige service die je als blogger de gelegenheid gaf je blog via het telegraaf-netwerk te verspreiden. Op deze manier kregen mijn blogs over nu.nl en de NS veel aandacht. Zelfs kamerleden pikten de teksten op.

De kracht van bloggen is het linken en verwijzen naar elkaars blogs.
Reageren op een blog via de eigen blog – ook wel trackback of ping – is een geliefd middel onder bloggers om online discussies te voeren. De telegraaf bood de mogelijkheid om via de twingly-service te reageren via een eigen blogartikel. Blijkbaar werd hier teveel gebruik van gemaakt en misschien ook wel op een commerciele manier want sinds dinsdagmiddag bestrijkt een grote google ads-advertentie het gedeelte van de ‘gerelateerde blogs’.

Websites worden steeds minder scheutig in de mogelijkheid om te reageren. Je kunt bij kranten als nrc.nl en de volkskrant.nl niet meer een reactie achterlaten bij een artikel. Andere sites voeren een ingewikkeld beleid uit waarbij een tekst geen linkjes mag bevatten of een maximale lengte. Zo mag je bij de telegraaf in je reactie geen linkje opnemen.

Deze vorm van beknotting en vrijheidsberoving is uitermate jammer. Misschien is dit te wijten aan commercieel misbruik van de mogelijkheid te reageren. Duidelijke regels hierover hadden veel kunnen voorkomen. Ook de mogelijkheid van sociale mediasites als facebook, twitter en hyves om het artikel via deze kanalen te verspreiden heeft hiervoor gezorgd.

Met het verdwijnen van ping-services als twingly op websites maakt ze plat en ontneemt mensen de mogelijkheid te reageren, terwijl hier meer dan ooit behoefte aan is. Het vergroot naar mijn oordeel de transparantie van internet, want iemand moet de journalistiek controleren. En wie kunnen dat beter dan bloggers? Gelukkig maken bloggers als Erwin Blom en Slijterijmeisje wel gebruik van de mogelijkheid tot trackback.

Overigens heeft de telegraaf geen reactie gegeven op mijn vraag waarom de services beëindigd is.

3 pingbacks/trackbacks on “Telegraaf stopt met twingly.com

    Geef een reactie