Speurtocht naar geschiedenis van spoorwegen

Michael Portillo reist aan de hand van George Bradshaw’s handboek door Engeland met de trein in de serie Great British Railway Journeys op BBC 2

Op de BBC 2 is vandaag een televisieserie begonnen die de geschiedenis van de Britse spoorwegen behandelt. Vanmorgen om kwart over tien zag ik de eerste aflevering van Great British Railway Journeys. De presentator Michael Portillo reist met George Bradshaw’s Tourist Handbook uit 1860 per trein door Engeland. In de eerste aflevering vertrekt hij uit Liverpool.

Het verhaal blijft niet bij de trein alleen, maar verplaatst zich ook naar andere elementen uit het leven van de 19e eeuw. Zoals de emigratie naar Amerika, de smeltkroes van culturen in Liverpool en de typische koekjes uit Eccles. De reis in de tijd brengt de kijker terug in de Victoriaanse tijd met alle geheimenissen en vernislaagjes over het werkelijke leven.

De trip van Michael Portillo brengt allerlei leuke weetjes aan het licht, zoals het verhaal dat de Eccles cakes lange tijd verboden waren op stations omdat een machinist een keer dronken van de koekjes een ongeluk had veroorzaakt. Of het eerste treinslachtoffer: een parlementariër die iets te dicht bij het spoor stond.

Ik ben benieuwd, de serie is begin dit jaar ook al uitgezonden en telt in totaal 20 afleveringen. Deze week reist Michael Portillo van de westkust naar de oostkust. Het begin van de spoorwegen is natuurlijk de reis van Liverpool naar Manchester, die hij in de afleveringen van vandaag en morgen maakt.

Voor een voorproefje van de uitzending kun je terecht op youtube:

Voor wie verder wil lezen, is er ook de officieuze website: greatbritishrailwayjourneys.com. De serie is bijna een oproep om zoiets ook in Nederland te beginnen, want ik denk dat zulke verhalen ook wel te vertellen zijn rond de Nederlandse spoorwegen.

Na de reis van Michael Portillo zendt BBC 2 prachtige documentaires uit over verschillende spoorwegen wereldwijd. Zo was er vanmorgen een uitzending over een smalspoorweg in India: The Darjeeling Himalayan Railway. Een ontroerend portret van mensen die rond deze spoorlijn leven.

Een gedachte over “Speurtocht naar geschiedenis van spoorwegen”

Geef een reactie