Sinterklaas en het orgel

Het orgel en Sinterklaas zijn onafscheidelijke vrienden

De heilige Sint Nicolaas leent zich uitermate goed voor orgel. Zo wordt Sint regelmatig achter een orgel aangetroffen. Daarnaast klinken de bekende sinterklaasliederen prachtig als thema van een orgelimprovisatie. Jammergenoeg vinden veel protestanten deze katholieke bisschop een vervelende binnendringer.

Mensen die het allemaal wat minder nauw nemen en tegelijkertijd geïnteresseerd zijn in oud-Nederlandse liederen rond Sinterklaas, kunnen terecht bij een bijzondere concert dat online staat. In 1976 zond de NCRV op 5 december een bijzonder concert uit. Vanuit de Sint Bavokerk in Haarlem speelden de drie organisten van de betreffende kerk, Piet Kee, Albert de Klerk en Klaas Bolt, een heus Sinterklaas-programma op het Müllerorgel. Sinterklaasavond viel net als dit jaar ook op een zondagavond en menig NCRV-lid vond het programma te frivool voor een zondag.
Het sluitstuk, de 3 improvisaties op het lied ‘Zie ginds komt de stoomboot’ verpakte de christelijke omroepvereniging in een heuse surprise. De luisteraars mochten raden wie welke improvisatie speelde. Vooral de majestueuze improvisatie van Klaas Bolt is heel bekend geworden. Het stuk is niet alleen zeer statig, het klinkt buitengewoon humoristisch, zit boordevol met muzikale grappen en historische improvisatiekunsten zoals de trom op de bazuin 32′.
De improvisaties van Piet Kee en Albert de Klerk zijn zeker ook bewonderenswaardig. Ik vind de samensmelting met ‘Sinterklaas kapoentje’ en ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ heel kunstig en mooi uitgewerkt in de improvisatie van Piet Kee.
Gelukkig zijn de historische opnames nog altijd via internet te raadplegen via de speciale orgelconcerten-website van de NCRV. Ik heb het de laatste dagen veel gedraaid en heb het zelfs even laten horen aan Doris.

Een gedachte over “Sinterklaas en het orgel”

  1. Beste Hendrik-Jan, met enige regelmaat lees ik je blog m.n. artikelen over orgel en improvisatie. Je smaakt is veelal de mijne. Zo juist kwam ik via een zoekactie op Google dit artikel tegen. En wat grappig, gisteren was ik dit concert tegengekomen op dezelfde website. En dat past wel bij je blog. Wat vindt je van het concert? http://orgelconcerten.ncrv.nl/concert/bernard-winsemius

Geef een reactie