Hoe onafhankelijk is independer.nl

Hoe onafhankelijk is vergelijkingssite van zorgverzekeringen independer.nl. Nadat 2 zorgverzekeringsmaatschappijen gisteren de onafhankelijkheid in twijfel trokken, volgt vandaag patiëntenorganisatie NPCF. Deze wil een onafhankelijk onderzoek naar de rol van intermediair independer.nl.

Een maandje geleden kreeg ik via twitter een bericht van iemand die meende een goedkope verzekering te hebben gevonden via independer.nl. Ik trok de onafhankelijkheid van de website in twijfel en kreeg van independer.nl een reactie. Ze waren transparant. Ze stuurden een linkje naar een webpagina waarop stond dat independer.nl maximaal tussen de 3 en 8 procent provisie kreeg per afgesloten verzekering.

Ik vind dat niet transparant.
Het suggereert namelijk dat er verschillende tarieven zijn. Als independer.nl met verzekeraars een vaste prijs maakte van bijvoorbeeld 25 euro per afgesloten verzekering, dan zou de website al veel transparanter zijn.

Onafhankelijkheid bestaat niet met het huidige provisiesysteem. Dat is mijn stelling. Onafhankelijkheid is zeker niet wenselijk, websites als independer.nl en intermediairs moeten juist afhankelijk ziijn. Maar dan precies omgekeerd. Degene die de verzekering afsluit, moet geholpen worden en niet de verzekeringsmaatschappij.

Dat vraagt om een omgekeerde benadering waarbij de verzekeringnemer de intermediair betaalt en niet de verzekeringsmaatschappij. De laatste moet alleen maar geld uitkeren aan degene die verzekerd is als onderdeel van zijn verzekering.

Zolang de huidige betaalwijze blijft bestaan, blijven websites als independer.nl afhankelijk. Alleen verzekeringnemers die bereid zijn een intermediair te betalen voor zijn diensten en niet via provisies, die zullen een advies krijgen dat op hen afgestemd is. Dat pleit voor volledige transparantie van het systeem. Als independer.nl daarmee begint, dan wint het al iets.

Een gedachte over “Hoe onafhankelijk is independer.nl”

  1. Onder dit bericht ook 4 advertenties van verzekeringsaanbieders waaronder Independer. Hoe onafhankelijk is dit blog? Waar vind ik de inkomsten terug?

Geef een reactie