Leve Komrij's Clubsandwich

De Clubsandwich bevat 20 delen van Komrij’s Sandwich-reeks (2002-2009)

Vandaag bij het afscheid van de postbus-collega’s 2 prachtige boeken met debutanten en vergeten dichters. Onderweg in de trein al heerlijk gebladerd in de boeken en thuis verder gelezen. Wat een heerlijke keuzes van Komrij. Hij geldt als een heuse ontdekker van nieuwe dichters en blaast het stof van de vergeten dichters. E

Van de vergeten dichters eindelijk weer de grote namen van ondermeer J.J.L. ten Kate – verguist in de onvergetelijke parodie Cornelis Paradijs (Frederik van Eeden) – en de Afrikaanse dichter Sheila Cussons. Vooral de laatste is een heuse parel in de bundel met De vergeten dichters. Van deze bundel is misschien het meest spectaculaire gedeelte achterin bij de bundeling Bombast en larie, De 25 afschuwelijkste gedichten uit de Nederlandse literatuur.

Onder de titel De debutanten staan eveneens mooie parels. De romancier Abdelkader Benali ontpopt zich als een heuse dichter met heuse sonnetten die weemoedig stemmen. Of Philip Hoorne met een gedicht over een vogeltje:

Een vogeltje overreden,
over een vogeltje gereden

Gedichten die je zeker meer moet lezen en die de moeite van het lezen zeker waard zijn. Als dan de gever samenvalt met het boek is het helemaal top. Dit gebeurt in het gedicht ‘De gelukkige huisman’ van Abdelkader Benali:

Zeer tevreden zijn de collega’s met mij,
Prijzen mijn eindprestaties, pakkeuze, schoon
Gebit; ik word uitgenodigd voor manifestaties
Waar ik niet op in kan gaan, te druk met kind,

Vrouw, baan en bouwen aan de tempel, […] (104)

Ik ben benieuwd wanneer Komrij de laatste vergeten dichter vindt.

Geef een reactie