Internet en de omroep

De omroep besteedt teveel geld aan internet. Dat vinden regeringspartij VVD en gedoogpartij PVV. Het geld dat naar de omroepen gaat moet gaan naar televisie en radio. Niet naar het maken van films en en websites voor internet. Een enorm achterhaald standpunt, dat bijna laat zien dat veel parlementariërs in het verleden leven. Een jaar of 15 terug speelde internet marginaal een rol in het leven van veel huishoudens. Dat is nu wel anders.

De laatste jaren groeit het gebruik van internet explosief. Het aantal kijkuren voor de televisie neemt af en met de toename van het aantal snelle internetverbindingen, wordt internet een steeds interessanter medium. Bovendien biedt het www zoveel mogelijkheden, dat het jammer zou zijn als de omroepen die mogelijkheid lieten liggen.

Internet is aanvulling
Internet vult verder nog eens heel erg goed de mogelijkheid aan om buiten het televisieprogramma om de kijker extra informatie te geven. De kijker kan ook nog eens allerlei nieuwe content toevoegen aan het televisieprogramma. Veel mensen zien bijvoorbeeld een toekomst weggelegd voor interactieve televisie waarbij kijkers twitteren wat ze van het programma vinden. Bij live-programma’s kunnen programmamakers hierop inspelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen die via twitter gesteld worden, stellen aan de persoon die ze interviewen. Ook kan dan echt gereageerd worden op reacties van het publiek.

Participeren
Hiermee kan de omroep, of hij commercieel is of niet, participeren op maatschappelijke ontwikkelingen. Zelfs bij de ontwikkeling van televisieprogramma’s kan veel actiever gebruik worden gemaakt van internet. Het verbieden of afslanken van activiteiten op internet zou de publieke omroep alleen maar schade toebrengen. Goed om de publieke omroep om zeep te helpen, maar minder goed om het publiek te bedienen.

Andere verdeling mediageld
Een heel andere en veel nuttiger discussie is of het internettijdperk niet vraagt om een heel ander soort verdeling van het overheidsgeld voor media. Ik zou dan persoonlijk veel meer denken aan het projectmatig financieren van producties. Los van specifieke omroepen. Zo’n model vraagt om een totale herziening van de omroepen en wellicht ook wel het afschaffen van omroepen. Ook hier kan internet een belangrijke rol spelen. Ik zie hier enorm veel kansen en mogelijkheden liggen. Het zou mooi zijn als politici zich daar sterker voor maken in plaats van het roepen dat dingen moeten worden afgeschaft.

Lees ook de informatie over de Digitalisering van het media en communicatie op scp.nl »

Geef een reactie