Hendrik Willemyns van Arsenal volgt spoor wereldliteratuur

Het spoor van de literatuur nalopen zoals een boekhouder zijn cliënt volgt aan de hand van bonnetjes, de zogeheten ‘Paper Trails’. Geweldig lijkt mij het om bijvoorbeeld het verhaal van de Max Havelaar helemaal in een documentaire te vatten. En dan gedurende het programma alle plaatsen aan te doen die in het verhaal voorkomen. Gecombineerd met de bijzondere geschiedenis achter de Max Havelaar. Waar kun je het cultuurstelsel beter uitleggen dan bij de Indonesische plantages? Maar ook de koffiepakhuizen. En wellicht is het verhaal nog beter in deze tijd te trekken. Dan denk ik niet alleen aan het keurmerk Max Havelaar, maar ook aan de hedendaagse koffieteelt, koffiehandel en andere wantoestanden waar je op kunt stuiten.

Die droom wordt nu waarheid op de Vlaamse zender Canvas. In 6 afleveringen neemt de zanger Hendrik Willemyns (bekend van de Belgische band Arsenal) zijn kijker mee naar 6 bekende werken van de wereldliteratuur. De serie met als titel Paper Trails is opgenomen op de plekken waar de boeken zich afspelen of tot stand zijn gekomen. Het kan een verrassend resultaat opleveren, zeker ook omdat de producent zegt dat Hendrik Willemyns alles gedaan heeft. Hij interviewt niet alleen de gasten, hij houdt de camera vast, verzorgt de regie en montage en daarnaast heeft hij de muziek speciaal bij de serie geschreven.

Een veelzijdigheid die eveneens risicovol is, maar de wervende teksten maken enthousiast. Zo enthousiast dat ik in elk geval ga kijken vanavond. Zelf lijkt het mij geweldig om dit te doen met Nederlandse literatuur. Zo zou ik het spoor bij de romans van Marek van der Jagt De geschiedenis van mijn kaalheid of Gstaad 95-98 dolgraag willen volgen. Het zijn romans die helemaal passen in een dergelijke serie. Aan de andere kant lenen heel veel 19e eeuwse werken zich goed voor zo’n serie. Maar dan moet je wat historicerender te werk gaan. Alleen al de Indisch-Nederlandse letterkunde leent zich heel goed voor een dergelijke televisieserie.

Kortom, ik ben razendbenieuwd naar hoe Hendrik Willemyns dit idee uitwerkt. Het idee is al geweldig. Dat belooft heel veel. Hij neemt vanaf vanavond 21.00 uur de kijker mee op Canvas in de wondere wereld van de wereldliteratuur. Hij behandelt 6 20e eeuwse werken:

  1. F.Scott Fitzgerald: Tender is the night (1934)
  2. Chinua Achebe: Things fall apart (1958)
  3. Stanislaw Lem: Solaris (1961)
  4. George Orwell: Burmese Days (1934)
  5. Roberto Bolaño: Los Detectives Salvajes (1998)
  6. Haruki Murakami: Norwegian Wood (1987)

Kijk voor meer informatie in de Vlaamse televisiegids: TV-Visie »

Geef een reactie