De gracht in het najaar

De kauwtjes in de bomen voor het huis

In deze tijd van het jaar moet ik altijd terugdenken aan de tijd dat we op zoek waren naar een huis. We kwamen in Almere terecht. We hadden net een huis bekeken aan het Hilversumpad en toen doemde het beeld van de gracht met de kale bomen op. Eigenlijk best een troosteloos beeld, maar tegelijkertijd boordevol met verwachtingen. Ons droomplekje verrees temidden van al die kaalheid.

Ik ben het beeld nooit meer kwijtgeraakt. In de zomer ziet onze gracht er boordevol leven uit en is het een en al bedrijvigheid. Tegelijkertijd leeft alles nu ook op. Ik zie eksters, kauwtjes en meeuwen druk in de weer met overleven. Ze bevechten elkaar, speuren de grond af naar wat eetbaars en soms hakt een kauwtje op iets om het daarna fijngemalen op te kunnen eten. Het boomkruipertje heb ik even tevoren omhoog zien klimmen op de groene bast.

Dan zie je dat het najaar en de winter juist momenten zijn waarop het leven zich in al zijn ruwheid toont. Misschien veel interessanter dan het voorjaar en de zomer waarin het groen meer verhult dan het oog ziet.

Geef een reactie