David Sedaris en Sinterklaas

Zegt het verhaal ‘Zes tot acht zwarte mannen’ iets over Sinterklaas of meer over David Saderis. Ik denk het laatste. In de bundel Van je familie moet je het hebben, een tip van Paulien Cornelisse bij Zomergasten – inderdaad zo lang doe ik al over het boek – vertelt Saderis over de bijzondere kindervriend. De feiten kloppen niet, maar dat geeft niks voor een verhaal. Daar is het een verhaal voor, maar het tekent wel de verteller.

Hij behandelt het typisch Nederlandse gebruik echt als een Amerikaan die een bijzondere volksstam bestudeert. Het begint al met de openingsvraag die Sedaris stelt als hij in een vreemd land komt:

‘Wanneer maken jullie de kerstcadeaus open?’ is ook een goede gespreksopener, want volgens mij zegt dat veel over het nationale karakter. (256)


Het brengt hem op Sinterklaas. Dat verhaal wordt hem verteld door ene Oscar die hem enkele details rond Sinterklaas onthulde terwijl ze op weg waren naar het Centraal Station in Amsterdam. Sedaris huppelt van de ene verbazing in de andere. Want hoe is het mogelijk dat een witte man slaven heeft, die na de jaren 1970 zijn vriendjes worden.

Ook zou het schoppen van de kinderen en meevoeren naar Spanje werkelijk ongehoord zijn. In Amerika, natuurlijk. Maar in Amerika roepen ze buiten heel hard dat iets echt niet kan. Als ze dan binnen zijn ranselen ze elkaar af en maken de meest racistische opmerkingen in de richting van hun donkere landgenoten (en andersom).

Net zoiets als de zes tot acht helpers. Deze brengen Sedaris niet alleen op de titel van het verhaal, alle misvattingen van het verhaal hangen aan de zes tot acht helpers. In mijn ogen beschikt Sinterklaas over het algemeen over twee Pieten, veel uitzonderingen daargelaten, maar de standaardformatie bestaat echt uit 1 Sint en 2 Pieten.

Muggenzifterij van de hoogste orde. Ik geef het gelijk toe. Het brengt mij op Sedaris die misschien nog het meeste zijn eigen volk op de hak neemt. Een kinderverhaal als dat van Sinterklaas zou hem meer uit de slaap houden dan de Amerikaan met zijn legale wapen. Om voor het slapen gaan nog een aantal fabeltjes uit de kast te halen, waar elke Amerikaan echt bang voor is:

Als kind krijg je dat verhaal te horen, als volwassene draai je de rollen om en ben jij degene die het vertelt. Als extra bonus doet de regering daar nog gelegaliseerde drugs en prostitutie bij – dus wat is er eignelijk op tegen om Nederlander te zijn? (2660/1)

Geeft niks David. Ik vergeet voor het gemak maar even dat jouw kerstman eigenlijk een ontmijterde Sinterklaas met overgewicht is, die niet veel meer kan uitkramen dan ‘joho’.

Geef een reactie