Pluk en Madurodam

De Petteflet van Pluk staat bij de ingang van Madurodam

Pluk en Madurodam, het klinkt als 2 nauwelijks te combineren werelden. De fantasierijke kinderwereld waarin het verhaal van Annie M.G. Schmidt zich afspeelt, dat zoals Kees Fens eens zei: onrealistisch en realistisch tegelijk is. De andere wereld: Nederland in miniatuur dat tot in de kleinste details de werkelijkheid probeert na te bootsen, maar dan 25 keer kleiner.

Schaal en werkelijkheid botsen voortdurend in Madurodam

Ze lijken meer op elkaar dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Zo botst de kleine wereld regelmatig met de werkelijkheid als je enorme karpers door de miniatuurgrachten ziet zwemmen. Of een kauw op het torentje van de Ridderzaal ziet zitten, die 25 keer groter is dan het beest dat je daar zou verwachten. Een meeuw in de haven, verandert van een vogel in een schip. Allemaal dingen die net zo goed een schijnwereld vormen als de wereld van Pluk van de Petteflet.

Want die wereld, helemaal verdekt opgesteld achterin het miniatuurpark, is een hele eigen wereld. Niet op schaal, want het verhaal is al op schaal verteld: de grootte van kinderen. Voor Doris ging een wereld open: het kraanwagentje waarin ze mocht zitten, de veerpont van de heen- en weerwolf Stem, de prachtige nagebouwde torenkamer van Pluk, het appartement van de stampertjes en het huis van mevrouw Helderder.

De torteltuin een locus amoenus op werkelijke schaal

Kortom, een wereld die buitengewoon mooi is om binnen te treden. Zo was ik helemaal verliefd op de Torteltuin met bijbehorende poel. Deze tuin was meer dan een schaalmodel en deed werkelijk denken aan een locus amoenus, een plaats waar je nooit meer weg wilt.

Meeuw en kauw maken deel uit van een wereld die 25 keer kleiner is

Bij Madurodam zijn ze zodoende niet alleen goed in het omzetten van een werkelijkheid in miniatuur, maar ook om de fantasiewereld van een boek mooi om te zetten in een werkelijkheid. De werkelijkheid van het gouden duo Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Naar mijn overtuiging heeft de laatste namelijk heel goed bijgedragen aan de extra verbeelding van het prachtige verhaal. De afbeeldingen van Fiep Westendorp leverden uitvergroot het beeld op zoals dat in de tentoonstelling van Madurodam tot uiting kwam.

De 2 werelden komen heel mooi samen in de speurtocht naar de 6 stampertjes en hun vader. Verspreid over het hele miniatuurpark staan 7 letters, die samen een woord vormen. De speurtocht levert veel vermaak en enthousiasme op bij de kinderen. En zo smelten de totaal verschillende werelden samen.

Lees ook het gedicht Madurodam op mijn wolkenblog »

Geef een reactie