Open orgeldag Ede – de preview

De open Orgeldag in Ede opent in de Noorderkerk

Morgen is in Ede de Open orgeldag. Misschien is het hoogtepunt al gelijk aan het begin van de dag. De Noorderkerk bevat een prachtig orgel Ypma uit 1882. Het orgel is in 1918 in de gereformeerde Noorderkerk van Ede geplaatst. De Edenaren namen het orgel over uit het Noord-Hollandse Limmen waar het tot 1917 in de Sint Corneliuskerk had gestaan.

Bert Wisgerhof bespeelt het orgel morgen met werken van Gade, Guilmant, Rheinberger, Vierne en Zwart. Ergens is het wel jammer dat hij geen werk van Willem Weijland (1909-1947) op het programma heeft staan. In het boek Er staat een orgel in… dat ik ter voorbereiding op morgen zojuist opensloeg, vertelt de schrijver van het verhaal dat Willem Weijland organist is geweest in de Edese Noorderkerk.

Hij was een zeer talentvol organist en leerling van Cornelis de Wolf, Anthon van der Horst en Hendrik Andriessen. In 1938 behaalde hij aan het Amsterdams Conservatorium het einddiploma voor orgel. Het laatste concert op het bekende Wagner-orgel in de Eusebiuskerk te Arnhem, voordat deze kerk in 1944 door oorlogsgeweld werd verwoest, werd door hem gegeven. […] Enkele van zijn composities zijn uitgegeven; zijn fantasie over ”k Wil U, o God, mijn dank betalen’ wacht nog steeds op uitgave.

De fantasie is ondertussen in 1986 uitgegeven. Het concert morgen zou een prachtige gelegenheid zijn om het stuk ten gehore te brengen. Zeker ook omdat de schrijver van de orgelbeschrijving uit 1983 dezelfde is als de organist die morgen het orgel bespeelt: Bert Wisgerhof.

Overigens is het hoe dan ook een aanrader om morgen even langs te lopen als je in de buurt bent. De Noorderkerk gaat namelijk dicht. De kerk is verkocht aan een vastgoedmaatschappij. Een mooie kerk en een prachtig orgel worden heel waarschijnlijk van elkaar gescheiden. Morgen dus de laatste kans.

Bekijk voor meer informatie over de Open Orgeldag Ede op de website van erikvanderheijden.nl.

Geef een reactie