Minimaal en maximaal

Morgenavond bezoek ik in het orgelpark een bijzonder concert met minimal music. In het kader van het minifestival Min of meer Minimal. Het concert morgenavond is het eerste. Daar is ondermeer Steve Reichs Four organs te horen. Een werk dat zeer zelden te horen is en bovendien heel weinig op pijporgel wordt uitgevoerd. Bovendien hoor je even zeer zelden 4 organisten en een percussionist tegelijk spelen. De uitvoerders zijn Gijs Boelen, Gerben Gritter, Klaas Koelewijn en Matthias Havinga (orgel), Ruud Roelofsen (percussie).

Naast Steve Reich klinkt er ook muziek van Arvo Pärt, Philip Glass, Ad Wammes en Michael Nyman. Ik ben razendbenieuwd. Naast dit bijzondere concert is er ook zondagavond de Canto Ostinato van Simeon ten Holt, uitgevoerd door Ten Holt-profeet Jeroen van Veen met Sandra van Veen op piano en de Ten Holt-profeet voor orgel: Aart Bergwerff.

Ik ga er bijna over dubben om ook zondagavond te gaan. Het programma is bijna te mooi om waar te zijn. Al dat Ten Holt op een paar vierkante meter. Hoe vaak kom je dat tegen? Als voorbereiding en geestelijk overhalen luister ik in volle aandacht naar de prachtige cd van Jeroen en Sandra van Veen waarin ze met Irene Russo en Fred Oldenburg de Cantino Ostinato op piano spelen.

Geef een reactie