Advies voor Rutte: Denk aan pindakaas

Als ik de beoogde premier van Nederland een advies mag geven aan de vooravond van zijn moeilijke taak, dan is het: denk aan pindakaas. Daar word je groot en sterk van. En dat niet alleen…

Pindakaas? Ja, pindakaas. Mark Rutte heeft voordat hij de politiek in ging ook in het bedrijfsleven gewerkt. Ik schreef er al kort voor de verkiezingen over voor Supply chain magazine. De premier van volgende week heeft namelijk een achtergrond als HR-manager. Hij begon zijn carrière bij Calvé in Delft en wist de productiviteit van zijn medewerkers te vergroten. Hij deed dit door de middenlaag uit het productieproces te halen. Van medewerkers werd verwacht dat zij hun machine zelf repareerden als zich storingen voordeden. Deze werkwijze leverde meer verantwoordelijkheidsgevoel, snellere reparaties, grotere voorzichtigheid en uiteindelijk dus ook een hogere productiviteit.

Ik hoop dat hij volgende week met hetzelfde enthousiasme begint. De start van het nieuwe minderheidskabinet oogt natuurlijk best wel rommelig. De onderhandelingen waren zwaar en een partij is moeilijk in het gareel te houden. Als Rutte zich niet te sterk laat afleiden door de Haagse sores en met eenzelfde manier het land gaat besturen. Dus geef de Nederlanders verantwoordelijkheidsgevoel en uitzicht op een gelukkiger bestaan. Wie weet hoe ver hij dan komt.

Geef een reactie