Plannen en de oogst

De supply chain professional van dit jaar, Erik Brouwer van Perfetti Van Melle doet een interessante uitspraak in het interview van het laatste nummer van Supply Chain Magazine. Hij zegt daarin dat de Brazilianen hem fascineren. Ze zijn daar helemaal niet gewend om te plannen: ‘gezien het klimaat kun je er oogsten wanneer je wilt’. Dat geldt in een tropisch klimaat voor de meeste groenten en fruit. Zou daar die bekende gelatenheid vandaan komen zoals in veel tropische landen heerst. Het idee waarom zouden we vandaag hard gaan werken, als het morgen ook kan.

Ook Junghuhn wijdt de gelaten houding aan het ontbreken van de seizoenen. Als altijd alles hetzelfde is en situatie nooit verandert, dan krijg je vanzelf wel zo’n levenshouding, redeneert hij.

Hier zit natuurlijk wel iets in. De afwisseling in zomer en winter zorgt ervoor dat je producten alleen op een bepaald moment van het jaar voorhanden is. Je zult dan snel beslissingen moeten nemen en ook het product snel moeten verwerken omdat het verderfelijk is. Snel handelen en het afstemmen van de verschillende leveranciers hebben misschien wel dat gevoel van planning en het regelen van de zaakjes bijgebracht.

Toch vreemd dat we meer en meer in een samenleving leven waarin alle producten continue voorhanden zijn en producten uitermate goed bewaard kunnen worden. Terwijl plannen en regelen nog altijd de overhand voeren.

Of zouden we zonder die planning en het regelen van al die zaakjes, nooit alle producten voor handen kunnen hebben?

Geef een reactie