Halsbandparkieten overnachten bij Hofvijver in Den Haag

Halsbandparkieten overnachten in de boom bij de Hofvijver in Den Haag

Elke nacht overnachten zeker enkele honderden halsbandparkieten op en rond de Hofvijver in Den Haag. De dieren verblijven in de bomen op het eilandje in het midden van de Hofvijver in de bomen langs de vijver. Het zijn er misschien wel duizend. Ze verzamelen zich met veel kabaal en gaan ’s morgens met evenveel herrie weg. Het lijkt rond de vijver wel een grote voliere.

Een boom vol halsbandparkieten in Den Haag

De halsbandparkiet is een zogeheten exoot, onder mensen heet zo iemand een allochtoon. Dat wil zoiets zeggen als het dier hier niet vandaan komt. De halsbandparkieten komen oorspronkelijk uit India en Afrika. De vogels wonen nu in enkele steden van Nederland, Den Haag en Amsterdam. Sinds enige tijd is ook een populatie in Utrecht. De dieren overnachten op dezelfde plek en verspreiden zich ’s morgens over de rest van de stad.

Ze kruipen zelfs tegen de muur van Balkenende Torentje

Exoten komen meer voor in Nederland. Zo zijn er diverse schildpadden uit aquaria in sloten te vinden, of de flamingo’s in de Zwillbrocker veen. Imposante verschijningen die hier niet horen, maar wel indruk maken.

Close up tegen een Kastanje bij de Hofvijver. Doelwit zijn de slingers

Wat ik bijzonder vind aan de halsbandparkieten is dat ze zich helemaal aan het leven in de stad hebben aangepast. Zelfs de koude winters komen ze zonder al te veel problemen door. Brutaliteit en het recht van de sterkste brengen de dieren verder. Maar bij de halsbandparkieten is het ook de samenwerking die ze verder brengt. Buiten het broedseizoen brengen ze in kleine kolonies door. Ze verzamelen zich tot een grote groep ’s avonds en gaan de volgende ochtend weer uit elkaar. Meer dan voldoende om het Nederlandse kikkerweer en kwakkelwinters door te komen.

Links

http://halsbandparkiet.blogspot.com/
http://waarneming.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Halsbandparkiet

2 gedachten over “Halsbandparkieten overnachten bij Hofvijver in Den Haag”

  1. Ja, het is een geweldig gezicht! Inderdaad zag ik ze dit jaar weer daar overnachten. het leek me vrowg, maar inderdaad, na het broedseizoen wordt de groep steeds groter.
    Eerst overnachtten ze bij het Malieveld, daarna Lange Voorhout, maar dit eiland is sinds vorig jaar hun favoriete stekkie.
    Een aantal jaar terug zag ik een grote groep ook in Bouwlust, maar helaas, na de periode van het afsteken van het vuurwerk heb ik ze daar (als nachtplaats) nooit meer waargenomen.
    Weet je, dat ze zich soms kilometers ver uit het land groeperen om naar 1 en bepaalde plek samen te komen?
    Leuk filmpje trouwens!

  2. Wij zien ze niet meer langs komen in het Centrum van Den Haag. We missen ze … Een aantal jaren verzamelden ze elke avond bij de kerk in de St Jacobsstraat en in de Bezemstraat, waarna in groepen naar de Hofvijver en het Voorhout vlogen. Overdag waren er altijd een paar paartjes in het Centrum actief. Dit is nu allemaal voorbij. Heel jammer voor ons, maar ze hebben hun verzamelplaats en aanvliegroute blijkbaar verplaatst, hopen we dan maar. Vorig jaar waren er ook beduidend minder parkieten overgebleven na de winter, maar toch nog een aantal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *