Halsbandparkieten overnachten bij Hofvijver in Den Haag

Halsbandparkieten overnachten in de boom bij de Hofvijver in Den Haag

Elke nacht overnachten zeker enkele honderden halsbandparkieten op en rond de Hofvijver in Den Haag. De dieren verblijven in de bomen op het eilandje in het midden van de Hofvijver in de bomen langs de vijver. Het zijn er misschien wel duizend. Ze verzamelen zich met veel kabaal en gaan ‘s morgens met evenveel herrie weg. Het lijkt rond de vijver wel een grote voliere.

Een boom vol halsbandparkieten in Den Haag

De halsbandparkiet is een zogeheten exoot, onder mensen heet zo iemand een allochtoon. Dat wil zoiets zeggen als het dier hier niet vandaan komt. De halsbandparkieten komen oorspronkelijk uit India en Afrika. De vogels wonen nu in enkele steden van Nederland, Den Haag en Amsterdam. Sinds enige tijd is ook een populatie in Utrecht. De dieren overnachten op dezelfde plek en verspreiden zich ‘s morgens over de rest van de stad.

Ze kruipen zelfs tegen de muur van Balkenende Torentje

Exoten komen meer voor in Nederland. Zo zijn er diverse schildpadden uit aquaria in sloten te vinden, of de flamingo’s in de Zwillbrocker veen. Imposante verschijningen die hier niet horen, maar wel indruk maken.

Close up tegen een Kastanje bij de Hofvijver. Doelwit zijn de slingers

Wat ik bijzonder vind aan de halsbandparkieten is dat ze zich helemaal aan het leven in de stad hebben aangepast. Zelfs de koude winters komen ze zonder al te veel problemen door. Brutaliteit en het recht van de sterkste brengen de dieren verder. Maar bij de halsbandparkieten is het ook de samenwerking die ze verder brengt. Buiten het broedseizoen brengen ze in kleine kolonies door. Ze verzamelen zich tot een grote groep ‘s avonds en gaan de volgende ochtend weer uit elkaar. Meer dan voldoende om het Nederlandse kikkerweer en kwakkelwinters door te komen.

Links

http://halsbandparkiet.blogspot.com/
http://waarneming.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Halsbandparkiet

2 pingbacks/trackbacks on “Halsbandparkieten overnachten bij Hofvijver in Den Haag

    Geef een reactie