De kokosnoot ontmanteld

De kokosnoot vlak voor de ontmanteling

Gisteren kwam Inge thuis van de supermarkt met een kokosnoot onder haar arm. Ik zie die dingen altijd liggen en laat ze dan ook liggen. Inge neemt ze mee. En natuurlijk moet zo’n ding dan ook worden opengekliefd of ontmanteld. Dat laatste is absoluut een beter woord voor de activiteit, want het is een aardig karwei een kokosnoot eetklaar te maken.

Inge slaat de spijker op zijn kop de kokosnoot in

Zong drs. P niet over de kokosnoot? Bij hem heette het ding nog cocosnoot, maar dat drukt de pret en meligheid van het lied niet.

Het is een cocosnoot, de naam is cocosnoot
Wij eten deze liever dan een spiegelei met brood
Piet Hein z’n naam is klein, maar hij won wel de Zilvervloot
En Hannes loopt op klompen en dit is een cocosnoot

Inge had op internet gespeurd hoe je zo’n ding nu open krijgt. Want het is een groter karwei dan het openen van een walnoot of flesje bier. Op zich valt het gereedschap best mee. Met een hamer en een spijker kom je een heel eind.

Doris hamert verder

Eerst ging de spijker in de 3 gaten bovenin. Volgens voorlichters op internet heb je voldoend aan 2 gaten: 1 om het vocht uit de noot te laten lopen en 1 om de noot lucht te geven zodat het kokosvocht uit het ene gat kan stromen.

Doris zuigt de kokoswater op via een rietje

Sommige mensen zijn gek op kokosvocht. Mij viel de smaak bitter tegen. Een beetje smaakloos water maar dan met een vieze nasmaak. Doris was het met me eens, maar het was leuk om eens vers kokosvocht naar binnen te halen.

Kokosvocht druppelt het glas in

Daarna probeerden we het vocht in een glas te laten lopen. Naar wat wrikken met de schroef was het gat groot genoeg hiervoor. Een glas met kokoswater kregen we eruit. Dat duidt erop dat het een heel verse kokosnoot is.

Ik geef de kokosnoot de genadeslag. Het vocht loopt nog uit de noot

Tenslotte mocht ik de noot openslaan op de stenen in de achtertuin. Een leuke klus, waarbij nog wat kokosvocht naar buiten kwam. De noot spleet heel mooi open. Ook nu viel de smaak tegen. Een Bounty chocoladereep smaakt beter, maar daar gooien ze nog een mud suiker over de vrucht.

Net de inhoud van een Bounty-reep maar dan keihard en niet zo mierzoet

Om te besluiten met drs. P:

Dit is een cocosnoot, geheid een cocosnoot
Kom neemt u maar gerust weer eens een stukje cocosnoot
En als u deze ophebt krijgt u nog een cocosnoot
Intussen zal ik u vertellen van een cocosnoot

Dit is een cocosnoot, meneer, een…(fade out)

Geef een reactie