Hoe de vuvuzela orgel en voetbal bij elkaar brengt

Voetbal en orgel zijn 2 dingen die elkaar niet zo goed verdragen, maar ik ben ervan overtuigd dat de vuvuzela ze bij elkaar kan brengen. Er zijn weinig organisten die van voetbal houden en weinig voetballiefhebbers die graag een stuk orgelmuziek luisteren. Soms komen ze elkaar even tegen. Zo grapten enkele organisten de laatste dagen over de internationals die zij speelden: Nederland – Frankrijk of Nederland – Zweden.

Wij houden van oranje

Ook blijken voetballers vaak liederen te zingen die organisten vaak – met een iets andere tekst – begeleiden. Zoals het lied ‘Wij houden van oranje‘, dat André Hazes rechtstreeks van een Schots lied kopieerde Auld Lang Syne, een gedicht en lied van de Schotse dichter Robert Burns. Overigens schreef J. Strens het bij zijn Le Chant des Adieux in zijn tweede harmoniumbundel Gloria ook verkeerd erbij. Hij noemt het een ‘Old Irish song with variations’. De melodie wordt bij enkele kerkliederen gebruikt en ik denk dan ook dat André Hazes gewoon goed opgelet heeft in de kerk.

Vuvuzela

Dan is er de vuvuzela. De ergerlijke kunststof trompet schalt door miljoenen huiskamers bij een wedstrijd. Het ding zou een typisch Zuid-Afrikaanse traditie zijn. Zo’n 10 jaar terug bracht iemand een toeter het stadion in en het blaasinstrument is nu het symbool van de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika geworden. Het leren bespelen van deze toeter komt bij de meeste Nederlanders niet veel verder dan een paar harde stoten, maar een geoefende bespeler kan er heel wat meer uit halen. De doorgewinterde Midwinterhoornspeler in Twente zou er toch een aardige deun uit moeten kunnen toeteren.

Combinatie vuvuzela en orgel

De combinatie met het orgel levert best aardige geluiden op, zo blijkt uit een filmpje waarbij de vuvuzela-bespeler een stukje bespeelt uit het Notenbüchlein van Leopold Mozart. Helaas is het niet mogelijk het filmpje in te sluiten. Ook is degene die het opneemt bang dat iemand bij haar door het beeld gaat. Ze roept regelmatig om haar heen dat passanten niet door haar beeld mogen lopen.

Batterij vuvuzela’s

Orgels blijken op een Duits orgelforum plotseling een hele batterij van deze vuvuzela’s te bevatten. En ik kon gisteren bij het concert van Rien Balkenende het idee niet uit mijn gedachten onttrekken. Het orgel van de Haagse Kloosterkerk bezit eveneens een chamade (horizontale trompet). Deze zijn vaak van koper en zien er wat duurzamer uit dan de Zuid-Afrikaanse toeters van plastic, maar een beetje knutselaar kan er zo eentje in elkaar zetten.

De liefhebber van orgel én voetbal

Tot slot kan de liefhebber van orgel én voetbal terecht in de Berlijnse Emmaus-Kirche. Stephan v. Bothmer improviseert daar bij de WK-wedstrijden onder de noemer orgel en voetbal. Hij heeft daar al de wedstrijd tussen Duitsland en Ghana begeleid en de 2 halve finales. Op groot scherm is de wedstrijd te zien en de organist Stephan v. Bothmer improviseert daarbij. Net als vroeger bij de stomme film. Het idee komt van Ingo Schultz de cantor van de Emmaus-Kirche in Berlin Kreuzberg. Er komen zo’n 500 man op af, vertelt de website.

Als ik organist was, dan wist ik wel wat ik zou begeleiden komende zondag.

Geef een reactie