Hoe de meeuwen vuilniszakken openscheuren

Opengereten vuilniszakken, de sigarettenpeuken liggen over de straatstenen verspreid. De vuilnisophaaldag zorgt in Den Haag voor veel rotzooi in de straten. Het laat de noodzaak zien van vuilcontainers. De oorzaak van deze zooi is ook vrij snel achterhaald: meeuwen plunderen de zakken leeg.

Stelselmatig leegtrekken

Eerst prikt hij een gat in de vuilniszak met de snavel, waarna hij de vuilniszak rustig leegtrekt. Alles wat niet bruikbaar is – het meeste – gooit hij weg. Het levert binnen de korste keren een enorme bende op. Zoals je in onderstaand filmpje goed kunt zien.

Voedsel voor de jongen

Ze plukken de zakken leeg op zoek naar voedsel voor hun jongen. Het broedseizoen is in volle gang en in de jacht naar voedsel komt het schema van de vuilophaaldienst goed van pas. De concurrentie is groot. Veel collega-meeuwen komen ook even neuzen. Ze doen dat niet stil, maar strijden voor elke hap eten. Survival of the fittest in de straten van Den Haag.

Duiven

De acties van de zilvermeeuwen hebben ook hun effecten op de andere vogels in de stad. Wat verderop trof ik een hele groep duiven die zich ontfermde over de restjes. Ik ben blij dat ik geen vuilnisman ben in Den Haag of in de straat woon waar het afval ligt. De dieren veroorzaken ook veel herrie. Zeker als er eentje ‘wat lekkers’ scoort, zoals in het onderstaande filmpje.

Meeuwenoverlast.nl

De website www.meeuwenoverlast.nl laat zien dat mensen echt veel hinder hebben van deze dieren. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ze soms best agressief mijn richting op vond kijken. Overigens meldt de website dat Den Haag dit jaar allerlei middelen zou inzetten in de strijd tegen de meeuwenoverlast. Ondermeer sterkere, gele vuilniszakken. De dieren zouden niet van die kleur houden, maar vooralsnog heb ik de gele zakken nog niet in de binnenstad gezien.

De telegraaf schrijft vandaag dat in Zeeland de meeuwen mogen worden afgeschoten. De maatregel moet de mosselteelt beschermen. Blijkbaar zijn mosselen belangrijker dan bewoners van binnensteden. Terwijl het best lekker kan zijn: gebraden meeuw. Dan heeft een sterrestaurant als Oud Sluis eens wat anders op het menu dan mosselen.

Een gedachte over “Hoe de meeuwen vuilniszakken openscheuren”

  1. Waarom nu weer zo'n halfbakken tussenoplossing met gele zakken? Gewoon containers, of centraal geplaatste vaste afvalbakken (zoals voor glas) is toch veel effectiever? Of zou dat het straatbeeld ontsieren…?

Geef een reactie