Heien

Bij het station Leiden Centraal wordt aan de achterkant gebouwd. Vanmorgen waren de bouwlui druk bezig om de fundering te maken. De heipalen werden met kracht de grond in geslagen, op zoek naar de harde bodemlaag die voldoende weerstand biedt tegen het gebouw.

Proces

Ik heb even met aandacht gekeken hoe dat proces verloopt. Het begint met zo’n meterslange paal, veel touwen en een zwaar heiblok dat wordt opgericht. De eerste meters van de paal zakken zonder enige moeite de grond in, als een mes dat door de zachte boter gaat.

Moeilijker

Verderop wordt het moeilijker, de paal zakt niet meer weg door de druk van het heiblok. Dan gaat het blok zijn werk doen, het gaat omhoog en valt op de bovenkant van de paal. Ook hier zakt de paal aanvankelijk snel de bodem in met grote stoten, maar het blok krijgt steeds minder invloed op de paal. Tot de paal voldoende weerstand heeft, de harde ondergrond waar het nieuwe gebouw op komt te rusten is bereikt.

Geheid

Als er geheid wordt, moet ik altijd denken aan toen ik jong was. In Veenendaal werd een nieuwe woonwijk gebouwd compleet op heipalen. Een vriendje was er gek op om te kijken bij bouwwerkzaamheden. Dan keken we hoe de ene na de andere paal de grond in ging.

1 paal

Vanmorgen al wachtend bij het station zag ik 1 hele paal in de grond verdwijnen.

Een gedachte over “Heien”

Geef een reactie