De zwevende kiezer

Een eigenaardige kiezer die de uitslag enorm kan beinvloeden, is de zwevende kiezer. Een ongrijpbaar persoon die lijkt te stemmen op willekeur. Die het eigenlijk ook niet weet en in voortdurende 2-, 3- of zelfs 4-strijd is. Ik ben er zo-een: een zwevende kiezer.

Nachtmerrie

Als de zetels verdeeld zijn, staat hij op, de nachtmerrie van elke opiniepeiler. Zijn oordeel is afhankelijk van het moment en van zijn hart. Een verkeerd woord, een lieve opmerking of een valse glimlach brengen hem uit balans. Alles gaat op het goudschaaltje en weegt zwaar.

Weet het niet

Als je hem vraagt wat hij gaat stemmen, dan weet hij het niet. Soms blijft hij dubben, wikken en wegen. Zelfs als hij de stempas inlevert, dan weet hij het nog niet. Zelfs als hij al het kieshokje binnenstapt, durft hij zijn stem nog niet te geven. Het potlood glijdt langs de namen, partijkleuren schieten onder de punt langs, maar hij weet het niet. Hij denkt nog eens goed, ziet de naam van het hoofd dat hem het meest aanstaat en kleurt het ronde vakje in.

Spijt

Al op het moment dat hij het stemlokaal verlaat, heeft hij spijt van zijn keuze. Hij beseft dat een coalitie aan de haal gaat met zijn keuze. Of de partij zit 4 jaar onzichtbaar in de pluche stoelen van de volksvertegenwoordiging. Over 4 jaar weer, denkt hij. Over 4 jaar staat hij weer in het hokje en twijfelt. Maar de partij die hij vandaag gestemd heeft, die stemt hij zeker niet. Dat is het enige dat hij zeker weet vandaag.

Geef een reactie