Batterij satellietwagens voor Binnenhof

Een batterij satellietwagens stond deze week op het Buitenhof in Den Haag. Vlakbij de ingang naar het Binnenhof stonden de busjes waarin technici de laatste beelden monteren voor de uitzending. Het nieuws van de verkiezingen werd niet alleen in Nederland gevolgd.

Maatpak

Elke morgen staat er een correspondent keurig in maatpak, grijze haren en stropdas recht. Haar netjes gekamd en de baard geschoren. Hij straalt autoriteit uit, gezag en vertrouwen. De spots staan op hem gericht en wacht keurig tot het zijn beurt is.

Spijkerkloffie

Wat een verschil met de televisieploeg die ik laatst aantrof op Den Haag Centraal. De dame stond er in spijkerkloffie op haar beurt te wachten. Ze had een groepje reizigers verzameld die zo wel een reactie wilden geven. De mening van de man of vrouw van de straat haalt meer het nieuws dan het besluit van de bestuurder of de keuze van de politicus.

Verschil

Het verschil tussen de 2 verslaggevers is helder. De een probeert feiten te onttrekken aan officiele instanties, de ander probeert meningen van de straat te verzamelen. Het verwarrende van een mening is dat hij meeste lijkt op een vlo. Hij springt van hot naar her, spreekt zichzelf tegen en verandert tijdens het spel om de haverklap de spelregels. Het resultaat van dergelijke verslaglegging is vaak eenzelfde losgeslagen mening die kant nog wal raakt.

Geef een reactie