De familie Koolmees


We hadden het eerst nog niet zo in de gaten. Wel werden we iedere morgen gewekt door het geluid van een fietspomp, maar verder viel ons niet op dat in het nestkastje vlakbij het slaapkamerraam 2 koolmezen werkten aan de hun toekomst. Een week of 2 terug merkte Inge op dat ze een koolmees in en uit het kastje zag vliegen. Na nog wat beter opletten, viel op dat het best wel vaak gebeurde. Altijd met iets lekkers in de bek: een rupsje, een wormpje of wat zaadjes.

Piepen

Een paar dagen terug hoorde ik de kleintjes piepen als de ouder het nest was binnengevlogen. Tot die tijd was het altijd doodstil geweest, maar de kleintjes zijn nu zo onverzadigbaar geworden dat ze piepen. Hard piepen zelfs.

Mezen gefilmd

Ik heb het gebeuren maar even gefilmd, want dit is ontzettend leuk om te zien. Ze maken soms rondtrekkende bewegingen en vliegen heel snel weer weg. Hun vlucht heeft iets sierlijks, ze golven echt weg, heel charmant.

Gevaren

Natuurlijk dreigt voor het jonge gezin Koolmees ook het gevaar van rondvliegend wild. Ik zag vanmiddag al een kauw dreigend van de voederbak af in de richting van het nest kijken. Gelukkig hangt het nest helemaal los en is alleen van boven benaderbaar. Ik hoop dat het gat klein genoeg is waardoor de kop van een kauw of ekster er niet in kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.