Waar is de krokodil gebleven?

Iemand vertelt dat hij een krokodil het water in heeft zien glijden, daarna komt een heel boost los. Als dan ook nog eens ‘s avonds een ander meldt dat hij iemand heeft gesproken die vertelde dat hij 2 krokodillen heeft losgelaten, dan komt de politie in actie.

Vergeten

Zo kan het gegaan zijn, maar ondertussen zijn we een week verder en niemand heeft het meer over de krokodil in de Nijmeegse vijver. Is het dan toch uit iemands fantasie ontsproten? Zoiets ontstaat makkelijk: iemand hoeft maar iets te zien, het te vertellen aan anderen en ineens ziet iedereen het gevaar.

Krokodilhype

Een hype is de krokodil niet geworden. Niemand heeft het beest meer gezien. Daarvoor heeft er wel een hele politiemacht dagenlang de vijver uitgekamt en zelfs met moderne apparatuur afgescand.

Poema op de Veluwe

Het grote voorbeeld is de poema op de Veluwe. Daarbij duurde het een hele zomer voordat dit verhaal werd ontkracht. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen: het was komkommertijd toen het nieuws zich verspreidde. Daarnaast ging het om een groter gebied waar meer mensen rondliepen. Een poema ontstaat sneller in de verbeelding (een kleine beweging, wat ritselen in het gras) dan een krokodil die zich in het water laat zakken.

Moderne stadssagen

De krokodil spreekt overigens best wel tot de verbeelding in de moderne stadssagen zo vertelt de volksverhalenbank van het Meertensinstituut. Altijd heerlijk om hier geregeld in te duiken. Ik zou het iedereen adviseren, journalisten en politiemensen voorop. Verhalen als de kangoeroe die een fototoestel van toeristen steelt (en alle varianten) komen namelijk zeer geregeld terug. Het is dan handig even een naslagwerk bij de hand te hebben.

Meer broodje aap

  • Het lezen van Peter Burgers boek over moderne stadssagen: echt-gebeurd
  • Journalisten die in een broodje aap verhaal trappen: broodje-aap
  • Of het Broodje aap over de ballenbak bij Ikea: smaland

Geef een reactie