Puisterig Utrecht

Hoog Catharijne is door de vele haters van het lelijke winkelcentrum weleens bestempeld als een ‘steenpuist in de stad’. Het complex verstoort het mooie stadscentrum en drukt zich alleen uit in lelijkheid. Helaas is Hoog Catherijne niet de enige puist van Utrecht. Er is nog zeker één gebouw dat uitblinkt in lelijkheid: de Neudeflat.

Neudeflat

Ik heb er laatst nog eens vol aandacht naar gekeken. Het was ochtend, de stad werd duidelijk wakker. De zon scheen heerlijk door de straten en kleurde alles vrolijk. Tot de Neudeflat in beeld kwam. Zo lelijk dat je er niet omheen kunt kijken.

Drakenstein, één van de oudste woonhuizen van Utrecht en de Neudeflat. Wat vloekt beter?

Hoe is het mogelijk?

Hoe is het toch mogelijk dat iemand vrij spel heeft gekregen zoiets lelijks daar neer te mogen zetten? Hoe bestaat het dat er een stadsbestuur is geweest, dat hier een bouwvergunning voor heeft afgegeven?

Respectloos

De flat, of misschien is betonnen kolos een beter woord, steekt schaamteloos meters boven de bestaande bebouwing uit. Het staat daar alsof het een gelijkwaardige is aan de Domtoren, het symbool van de stad. Respectloos, dat is het enige label dat de Neudeflat op zich mag plakken. Zonder gevoel voor verhoudingen, historie en omgeving is dit ding hier uit de grond gestampt.

Pus en puisten

Kijk je nog eens wat beter rond, dan ontdek je dat de binnenstad van Utrecht boordevol met van die lelijke obstakels zit. Pus en puisten, dat lijkt het enige te zijn waaruit Utrecht bestaat. Het maakt een onverzorgde en ongeïnteresseerde indruk op de bezoeker. Alsof een mooi stadscentrum zo snel mogelijk om zeep geholpen moet worden.

Mariakerk en Centraal Station

Is hier nog iets tegen te doen? Wat gesloopt is, is verdwenen. De prachtige Mariakerk, onderdeel van het mythische kerkenkruis, is al in de 19e eeuw door onze voorvaderen gesloopt. Andere mooie gebouwen, zoals het station moesten er in de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw aan geloven. Tot de bouw van muziekcentrum Vredenburg werd bijna achteloos al het oude weggegooid.

Geslaagd vastgoedproject

Alles staat ten dienste van het snelle geld. Als vastgoedproject is Hoog Catharijne geslaagd. Het winkelend publiek dat dagelijks door de koopslurf loopt, is ongekend groot. Dat hier een hoge tol voor is betaald, staat buiten kijf. De gesloopte gebouwen komen nooit meer terug. Het bestaande kan alleen vervangen worden door iets nieuws.

Slopen zonder respect

Laat ze maar eerst beginnen om zonder enig vorm van respect die verschrikkelijke Neudeflat te slopen. De laatste die een traan laat, ben ik.

4 gedachten over “Puisterig Utrecht”

  1. Ik denk dat een opknapbeurt en een deels publieke functie (grandcafé met dakterras op bovenste verdieping?) de Neudeflat al een stuk geliefder zou maken.

    Mede n.a.v. jouw artikel heb ik een stukje gepost, dat laat zien dat er 60 jaar geleden ook al volop werd gemopperd over pus en puisten 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *