Fiets fout = fiets weg

Foute fietsen worden van het plein voor het Den Haag Centraal gehaald. Met de leus ‘fiets fout = fiets weg’ wordt het plein leeggeveegd. Langzaam zuivert het terrein zich van de fietsen. De projectontwikkelaars krijgen vrij spel op het enorm lege plein. Een uitgestorven vlakte waar geen verdwaald fietsenlijk meer ligt.

Onophoudelijke discuccie

Goed en fout, het lijkt een onophoudelijke discussie. In deze dagen speelt de oorlog elk jaar weer op en vraag speelt op wie fout is geweest in de oorlog. Verraad, heulen met de vijand en oorlogsmisdaden komen weer langs. Al maakt de tijd het onderscheid tussen zwart en wit steeds grijzer.

Ongestraft rondlopen

Het verwondert mij dat er nog altijd oorlogsmisdadigers van toen vrij en ongestraft rondlopen. Het zijn oude mannetjes geworden, die nauwelijks meer kunnen lopen. Ze dragen een verleden bij zich dat het heden niet kan verdragen. Hoe iemand met zo’n last kan blijven rondlopen, zonder zich schuldig te voelen. Het is onbegrijpelijk.

De geschiedenis herhaalt zich (niet)

Ik vind het wel jammer dat oude ideëen als ‘de geschiedenis herhaalt zich’ en ‘lering trekken uit de geschiedenis’ verdwijnen. Volgens historici schijnt de geschiedenis zich helemaal niet te herhalen. Neem de kredietcrisis en de crisis in de jaren ’30. De parallellen die iedereen trekt, kloppen niet. De situatie is te ingewikkeld om parallellen te zien, vindt bijvoorbeeld Maarten van Rossum. Hij zegt dat de geschiedenis zich niet herhaalt.

Fietsen op Den Haag Centraal

Dan blijft er niks over om te kijken naar de fietsen op Den Haag Centraal. Ze zijn allemaal weg. De wezen die tussen de hekken stonden, geïsoleerd van de rest, als een waarschuwing. De hekken die tot deze week om de overgebleven fietsen stonden, worden binnenkort weggehaald. Fiets fout = fiets weg. Dat beleid wordt nu goed toegepast.

Foute fiets hoort er niet

Niemand die vindt dat de geschiedenis zich herhaalt. Een foute fiets hoort daar gewoon niet en elke fiets die daar staat, hoort daar niet. Ratten, muizen en mensen mogen er komen, maar fietsen niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *