FC Twente verdeelt Twente

Als iets Twente verdeelt, dan is het voetbal. Al kan ik niet geloven dat dit vandaag en gisteren zo is. De euforie van het kampioenschap van de Enschedese voetbalclub is nu in heel Twente voelbaar. Zodra het bier opgedroogd is en de kelen schor gezongen, dan zal het verschil er weer zijn.

Misleidend

Het misleidende zit hem in de naam: FC Twente. Alsof het de enige voetbalclub is op het grondgebied van de Tukkers. Het is niet wat De Graafschap is voor de Achterhoek, FC Twente behoort slechts aan een deel van Twente. Almelo en de gebieden er omheen worden beheerst door de voetbalclub Heracles.

De voetbalclub

Heracles is dé voetbalclub van Almelo. Lange tijd speelde de club in de eerste divisie en zat zo niet teveel in het vaarwater van FC Twente. Ondertussen speelt de club alweer een paar jaar in de eredivisie. De club behoort tot de middenmoot en doet het daar met een klein budget heel aardig in. De trainer Gertjan Verbeek heeft zich onlangs laten verleiden door de grotere club AZ, maar de Heracles doet het zeker niet slecht. De doelstelling om het in de eredivisie vol te houden, houdt de club uit Almelo inderdaad heel aardig vol.

Verdeeldheid

Heracles en FC Twente zorgen voornamelijk voor verdeeldheid in de regio Almelo. Volgens mij staan voetballiefhebbers in Vriezenveen en Tubbergen wel achter de Almeloërs, maar plaatsen als Delden en Hengelo hebben wat meer moeite partij te kiezen. Ik weet dat in Delden een fanatieke FC Twente-aanhang is en dat de Heraclessupporter het er moeilijk mee heeft. Bij mij op de camping, waar het aantal Almeloërs overheerst, doet Heracles het beter. Toen ik op school in Almelo werkte, met veel jongeren uit de regio, zag ik aan de blije of verzuurde gezichten en de voetbaluitslagen wie bij welke club hoorde.

Overdreven

Aan de andere kant kan het overdreven worden. Op de camping hangen zeer betrokken supporters de vlag van hun club aan hun stacaravan. Het levert een bont plaatje van kleuren op. Het zwart-rood van Heracles afgewisseld met het rood-wit van FC Twente, maar ’s avonds drinken ze er rustig samen een biertje op.

De eeuwige tweede

En ik weet zeker dat tussen als die enthousiaste FC Twente-supporters een flink aantal verdwaalde Heracles-liefhebbers rondliepen. De winnaar is nu eenmaal aantrekkelijker dan de verliezer. Of de eeuwige tweede, het imago – of trauma, ’t is maar hoe je het bekijkt – waar Heracles mee rondloopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *