BP kan het niet alleen in Golf van Mexico daarom mislukt Top Kill

De operatie Top Kill van het olieconcern BP op de bodem van de Golf van Mexico is mislukt. Als je depressief wilt raken, hoef je maar een halve minuut naar de webcam te kijken op anderhalve kilometer diepte in de Golf van Mexico. De olie en het gas stromen met een noodgang uit het gat en de stroom houdt niet op.

Klassieke ramp

De ramp duurt nu al 5 weken en lijkt niet te stoppen. En deze ramp is een klassiek voorbeeld hoe rampen verlopen. Het olieconcern tobt al weken om het gat te dichten. Nationale en internationale hulp blijft achterwege, terwijl hier wel een ramp van wereldformaat zich aan het voltrekken is. President Obama mag het wel ‘hartverscheurend’ vinden, hij zal wel de regie in handen moeten nemen en internationale hulp moeten inschakelen. Misschien dat zo iets van de machteloosheid verdwijnt.

Wakker liggen

De ramp op de bodem van de Golf van Mexico houdt mij geregeld wakker. Het verontrust me dat hier een enorm stuk van de aarde enorme schade oploopt. Onherstelbaar klinkt misschien zwaar in de oren, maar een herstel duurt decennia, misschien wel eeuwen. De ramp past zeker in de rij met andere grote rampen zoals Tjernobyl.De Russische autoriteiten lieten niemand toe, maar iedereen had er last van.

Meest rampzalige ramp

Wat bij deze ramp wel één van de meest rampzalige elementen is, is de communicatie. Het spel dat het olieconcern speelt gedurende deze ramp, laat zien dat de organisatie vrijwel machteloos staat toe te kijken bij deze ramp. In eerste instantie werd verteld dat de techniek zou voorkomen dat er olie in het water terechtkwam. Het boorplatform zonk en er voltrok zich een ramp na de ramp.

Minder rampzalig voorstellen

BP stelde het allemaal minder rampzalig voor, inderdaad er lekte wat olie uit de bron, maar het viel mee. In de dagen en weken erna stelde het olieconcern dagelijks de cijfers bij. Het zou om ongeveer 100.000 liter ruwe olie per dag gaan. Dat het uiteindelijk 5 keer meer was, kwam pas vele dagen en liters olie later aan het licht.

Slecht rampmanagement

Dat het olieconcern ook weinig raad weet met de situatie toont een uitermate slechte beheersing van het rampmanagement. Oplossingen om ondergrondse lekkages aan te pakken, lijken er niet te zijn. De olieboorders lijken ter plekke de oplossingen te bedenken. Een mooie vorm van creatief opportunisme, maar een slechte manier om een crisis te lijf te gaan.

‘Hartverscheurend’

Met het typeren van de huidige situatie als ‘hartverscheurend’, laat president Obama ook zien dat hier zich een ramp voltrekt. Het voelt als het dier dat zijn eigen nest aan het bevuilen is. De zucht naar olie en kortzichtige kijk op snelle winsten, veroorzaakt deze ramp. Het begint natuurlijk met de eerdere fasen: het aanboren van de bron en de bouw en onderhoud van het olieplatform zelf. Hier is klaarblijkelijk niet voor degelijke en duurzame oplossingen gekozen. Dat een ramp als deze zich nu volstrekt, toont dat het concern onzorgvuldig heeft gehandeld.

Niet te managen

Dat de ramp in alle opzichten niet te managen is en zelfs de communicatie achter de feiten aanhobbelt, vind ik niet goed te praten. Nu is actie geboden, dan kan het zwartepieten altijd nog later. Ik zou de internationale hulp zeer snel inschakelen voordat zich taferelen voltrekken zoals destijds bij Tjernobyl. Het lijkt er verdacht veel op dat de Amerikaanse overheid even hardleers is. Zeker na de orkaan Katrina en de komst van een andere president, had ik hier veel verwachtingen van. Maar de machteloosheid overheerst.

2 gedachten over “BP kan het niet alleen in Golf van Mexico daarom mislukt Top Kill”

 1. Ik denk dat de hele wereld deze milieuramp met lede ogen aanziet maar 't is gebeurd en voor mijn part mag BP bankroet gaan, laat ze maar hun laatste ponden uitgeven om die smurrie op te kuisen.
  Heel zorgwekkend is het feit dat BP – zo'n grote organisatie – zo'n sukkelaars in huis heeft wanneer het op crisismanagement aankomt, en dat zij ook hun fabrieken in België op die manier managen (Geel, Antwerpen). Ze overtreden constant de wetten op gebied van geluidshinder, geurhinder, uitstoot van kankerverwekkende stoffen, en gaan vrijuit. Desnoods past onze Vlaamse overheid zich aan : op hun verzoek heeft de Heer Minister Kris Peeters enige tijd geleden heel eenvoudig de geluidsnormen voor hun fabriek in Geel verhoogd omdat zij ze niet kunnen halen. Een regelrechte Schande! De buurtbewoners mogen lijden voor het grof geldgewin van de aandeelhouders en voor de onkunde van de BP ingenieurs.

 2. Niet zo hypocriet @anoniem We maken allemaal dankbaar gebruik van de olie (bij)producten van oa BP maar ook alle andere maatschappijen die ons leven (in)direct buitengewoon comfortabel maken. Daar betalen we tzt de prijs voor.

  Deze crisis situatie is mi vergelijkbaar met de kernramp in Tjsernobyl. Verschil? Over lijken gaan én gemis aan daadkracht. Daar, in T, is een hoge prijs betaald en was er één ding zeker: het vuur gaat uit. Wat en wie er ook voor nodig zijn. Alles werd uit de kast getrokken. Zeer veel respect voor toen is gedaan door alle hulpdiensten maar ook voor het verschrikkelijke ‘management’.

  Crowd sourcing voor de oplossing van het probleem is interessant. Levensvatbaar? Nee, dat denk ik niet maar uitsluiten is zeer onverstandig. Dat is misschien dé denkfout van BP op dit moment.

  Verder, zie het ook van de positieve kant. Hier gaan we als mensheid/overheid/bedrijfsleven veel van leren (en misschien innoveren). Het kalf moet echter eerst verdrinken. Helaas werkt dat blijkbaar zo.Toch zal dit de kans op ellendige toestanden in de toekomst verkleinen.

  Tussentijds, denk eens na over de verantwoordelijkheden die bedrijven nemen/dragen. We hebben een voorproefje gehad met de banken maar ook hier zien we een overheid die – achteraf – boe en bah roept. Slappe hap noem ik dat. Klagen helpt niet. Gezamenlijk (met de crowd) een oplossing vinden wel!

Geef een reactie