Twittergids

Een lijstje doet het lekker op internet. Blogs die bestaan uit een lijstje met de 10 geboden van social media of de Nieuwe Media top 10 2009, doen het veruit beter dan blogs waarin een gortdroog verhaal over marketing of social media wordt gegeven. Een twitterlijstje levert gegarandeerd succes. Voor Nederland is er de twittergids.

Twittergids
Een lijstje doet het lekker op internet. Blogs die bestaan uit een lijstje met de 10 geboden van social media of de Nieuwe Media top 10 2009, doen het veruit beter dan blogs waarin een gortdroog verhaal over marketing of social media wordt gegeven. Een twitterlijstje levert gegarandeerd succes. Voor Nederland is er de twittergids.

Trefwoord
Op de twittergids kun je twitteraars vinden rond een bepaald trefwoord. De twittergids is gebaseerd op het profiel en op de verblijfplaats die de twitteraar aan zijn account heeft toegekend. Op basis daarvan komt de twitteraar voor in een lijstje. Zo is er een Almere Top 100, maar ook een lijst met Social Media goeroes of webontwikkelaars.

Profiel
Ik ontdekte het lijstje toen iemand boos twitterde waarom hij niet voorkwam in het lijstje van Almere. Ik ben toen zelf maar eens gaan kijken en zag dat ik zelf ook niet in het lijstje voorkwam. Mijn profiel heb ik ooit eens ingevuld in het Engels en ik dacht dat ik daarmee wel een eind zou komen. Dat valt tegen, je maakt een grotere kans als je in het Nederlands je profiel invult. Overigens pleit Jeff Jarvis in zijn ‘Bill of Rights in Cyberspace’ – ook een lijstje – voor het gebruik van de eigen taal op internet in het derde amendement: ‘We have the right to speak in our languages’.

Enthousiast
Ik besloot mijn eigen naam maar eens in te voeren in de twittergids en zo ontdekte ik dat ik in slechts één lijstje voorkom: de top 100 van enthousiastelingen. Ik vulde namelijk eens in mijn profiel in dat ik ‘energic’ en ‘enthusiast’ was. En ‘vader van Doris’, maar in de lijst van vaders kom ik niet voor. Vaders van Doris is waarschijnlijk iets te specifiek.

Pannenkoeken
Dergelijke lijstjes zijn aardig in de maling te nemen. Zoek een lijstje waar niet zoveel mensen in staan, zoals het lijstje met pannenkoeken of de lijst jeugdwerkeloosheid. Hierin kun je makkelijk en snel komen te staan. Zo leverde een aanvulling op mijn profiel met het woord ‘pannenkoeken’ mij een derde plaats in de pannenkoeken top 10.

Gelijkgestemden
Het idee achter het lijstje is een andere. De maker wil namelijk dat je aan de hand van de beschrijvingen snel en eenvoudig gelijkgestemde twitteraars vindt. Alle twitterende tuinierdersAlmeerders ofAmsterdammers zijn zo snel gevonden. Het scheelt een flinke zoekactie.

Proberen
Probeer het ook eens. Typ je Twitter-accountnaam in op tweepguide.com. Wees wel voorzichtig. Ik zou bepaalde beschrijvingen achterwege laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *