Kijken naar werkende mensen

Ergens is er geen leuker tijdverdrijf dan op je vrije dag te kijken naar werkende mensen. Tegenover mijn huis zijn 3 werklieden bezig met het opknappen van de traphuizen. Gisteren hebben ze een deel van het dak gesloopt. Nu is het muurtje dat het dak droeg aan de beurt.

Afbraak van het muurtje

De steigers zijn eerder deze week gezet en nu werken 3 mannen aan de afbraak van het muurtje. De grens tussen het deel van het muurtje dat moet blijven staan en het deel dat weg moet, sleep een slijptol zonder angst recht naar beneden. Nu moeten de stenen één voor één worden losgetrild met een drilhamer.

Spierballen

Eén man, met spierballen en een fors postuur houdt de boor vast en drilt telkens een steen los. Soms gaat het snel en heeft het stuk steen zich snel bevrijd van de vaste specie, soms duurt het wat langer. Dan drukt hij zich tegen het apparaat met zijn volle gewicht en sputtert de boor wat tegen.

Blauwe en donkerblauwe strepen

Naast hem staat een iets minder forse man in een trui met blauwe en donkerblauwe strepen. Hij pakt de losse stenen en gooit ze door de groene koker naar beneden. Onder de groene koker staat een kruiwagen. Daar moeten de stenen in vallen, maar soms valt een steen naast de kruiwagen. De plastic koker slingert ook heen en weer, waardoor de stenen niet gericht naar beneden vallen en de koers afwijkt van het plan.

Hele ochtend

De mannen zijn de hele ochtend al bezig met het werk. Ze hebben net de steiger afgezet met een stuk rood-wit plastic waar een bordje aan hangt. Het bordje bevat een grote rode cirkel om aan te geven dat je niet onder de steiger mag lopen. De mannen hingen het bordje om toen een mevrouw passeerde. Ze wachtte netjes bij de kruiwagen tot de man van beneden de volle kruiwagen kwam ophalen.

Heen en weer

De man beneden sjouwt de kruiwagens heen en weer. Als hij een volle kruiwagen wegrijdt, staat er onder de groene koker de andere kruiwagen. Zo werkt hij efficiënt. Maar de kruiwagen is niet altijd vol als hij terugkeert van de andere kruiwagen. Dan wacht hij rustig, leunt op de steel van zijn schop. Terwijl naast hem de koker slingert op de wind en van koers raakt doordat de stenen de wand raken.

Heerlijk om naar te kijken. Het gebeurt allemaal in een rustig tempo. Niet te traag om lui over te komen en niet te vlug om het zweet op de rug hebben staan.

Middagupdate

In de middagpauze hebben de mannen nagedacht. Dit werkt niet. Ze hebben een speciekuip naar boven gehaald, waarin de stenen gegooid worden. Daarna loopt de man met de gestreepte trui naar de koker. Hij wacht tot de kruier terug is van zijn tocht. De kruier houdt de koker van onderen vast boven de kruiwagen. En deze nieuwe werkwijze levert beduidend meer tempo op.

Wie beweert dat dichters en denkers de enige creatievelingen op deze wereld zijn, heeft het helemaal mis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *