Gekettelde tenen

Het lezen van een etiket bij de bundel sokken die ik gisteren kocht, leverde onverwachts een vraag op. De tekst vermeldde het volgende: ‘Met aangenaam comfortboord en gekettelde tenen’.

Wat zijn ‘gekettelde tenen’, is de vraag die deze tekst bij mij oproept. Ik pakte eerst de sokken keek aandachtig naar het gedeelte boven de tenen, maar zag niks bijzonders.

Een speurtocht op internet, leverde de volgende informatie. Het is een techniek om de machinegebreide sokken bij de tenen wat aangenamer te maken. De website van Falke meldt het volgende:

Sokken worden gemaakt op breimachines als een soort lange buizen. Om de sok af te maken, moet het teenstuk dicht genaaid worden: het kettelen. Machinaal gekettelde sokken hebben doorgaans een wat dikkere rand die over de tenen loopt. Dit kan tot irritaties leiden. Bij hand gekettelde sokken is die minimaal.

Natuurlijk zijn mijn sokken niet hand-geketteld, daarvoor waren ze veel te goedkoop. Maar de stof is bovenop gewoon anders gebreid waardoor inderdaad de dikte minimaal varieert met de rest van de sok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *