denieuwebibliotheek van Almere

denieuwebibliotheek staat in grote kleine letters op het glas bij de ingang. De woorden ‘de’ en ‘bibliotheek’ zijn vetgedrukt, nieuwe staat er als een onwennig woordje tussen. Het accent valt op ‘nieuw’ boven de ingang. En het is ook nieuw, zeker als je het vergelijkt met de oude bibliotheek, een kleine 100 meter verderop, aan de andere kant van het stadhuis. Vandaag ben ik maar eens naar binnengegaan om mijn boeken terug te brengen en natuurlijk om eens goed rond te kijken. Ik was vorig jaar al eens op ‘De dag van de bouw’ binnen geweest en was diep onder de indruk geweest.

Spruitjeslucht
Heerste in de oude Openbare Bibliotheek nog het gevoel om de wereld te verbeteren, compleet met spruitjeslucht, de nieuwe bibliotheek deint mee op de nieuwe tijd. Met nieuwe media. Het oog reikt verder dan boeken, maar drukt zich uit in media en communicatie.

denieuwebibliotheek van Almere

De nieuwe bibliotheek ligt tussen het nieuwe stadshart en de oude stad. Oud is natuurlijk een relatief begrip in Almere, het staat er zo’n 30 jaar. Het stadhuis is zelfs van jongere datum. Als je met de rug naar de nieuwe bibliotheek staat, dan zie je rechts het stadhuis, voor je de McDonald’s en de straat naar het station, de stationsstraat. De rug staat naar het stadshart toe, waardoor de modernste gebouwen aan het oog onttrokken worden.

Fietsenstalling

Het eerste probleem dient zich aan op een plek waar geen auto’s mogen staan, want het hele Stadhuisplein is verboden voor auto’s. Voor de bibliotheek staat het nu vol met fietsen. Het geeft de nieuwe bibliotheek een rommelig aanzien. Zeker als je weet dat nog geen 50 meter verderop, in het pand van de bibliotheek, een fietsenstalling zit.

Veel fietsen bij de ingang

De ingang van de fietsenstalling 50 meter verderop

Binnenkomst

De binnenkomst heeft nog niet direct iets van een overweldigende ervaring. Je staat recht voor een roltrap, geen grootste ontvangsthal, maar een dubbele roltrap en links een lift. De lift is van binnen volledig verstaald waardoor het een spiegel lijkt, maar je ziet jezelf er niet in.

Veel roltrappen in de bibliotheek

De hoogteverschillen worden in de hele bibliotheek voornamelijk overwonnen met roltrappen. Het geeft denieuwebibliotheek wel het idee van een groot warenhuis. In het warenhuis verplaatst de lopende band het shoppende publiek ook van verdieping naar verdieping. Sterker nog het lijkt daar vaak om de roltrappen te gaan die de indruk moeten wekken dat boven nog meer te halen valt. In de Almeerse bibliotheek is boven zeker meer te halen, maar daarvoor hoeven of die roltrappen nog niet zo duidelijk in beeld te zijn

Hal

De echte ervaring komt pas als je de roltrap bent opgegaan. Een grote hal met een plek om je boeken in te leveren en een enorme informatiebalie. Het vormt een schril contrast met de oude bibliotheek, waar de uitleenbalie zo’n beetje was weggedrukt. Hier heerst licht en ruimte. Verder wordt je overspoeld door lichte boekenkasten en betreed je de tempel der wijsheid zonder het gevoel te krijgen dat je een elitaire wereld binnenstapt. Zelfs iemand die niet van boeken houdt, voelt zich hier gelijk thuis. Dat gevoel kreeg ik tenminste als boekenliefhebber bij het betreden van de hal.

Inleveren

Het inleverproces is volledig geautomatiseerd. De oude inlevergleuven bij de ingang, zijn vervangen door moderne apparaten die de boeken stuk voor stuk slikken, waarna een poortje het afsluit. De titel van het ingeleverde boek verschijnt in beeld en als alles ingeleverd is, kun je de ingeleverde boeken op een overzichtelijk lijstje uitgeprint krijgen.

De nieuwe inleverbalie is volledig geautomatiseerd

Apparatuur waar veel bezoekers nog aan moeten wennen, maar gelukkig liep een medewerker van de nieuwe bibliotheek in een nieuwe outfit rond. Ze bood waar nodig hulp en bijstand. Ik heb niet veel ervaring met geautmatiseerde inleversystemen, maar ik kan mij voorstellen dat een dergelijk systeem snel ontregeld kan zijn. Zeker voor het komend halfjaar is het denk wel nodig dat hulp in de buurt is.

Ruim opgesteld

Blonk de oude bieb uit in onoverzichtelijkheid, dat is in deze nieuwe bibliotheek ruimschoots goedgemaakt. De boeken staan ruim opgesteld in overzichtelijke schappen en kasten. De indeling is thematisch, iets wat ook al bij de vorige bibliotheek het geval was, maar hier komt het veel natuurlijker over doordat er veel ruimte is geschapen. En licht.

Veel licht in denieuwebibliotheek

De eigentijdse uitstraling van het gebouw maakt niet dat het ongezellig is. Juist tussen de grote rijen zijn lees- en zithoekjes geschapen. In mollige kronkelvormen breken ze de breedte van het gebouw en zorgen ze voor de nodige rust. Lezen is vooral lekker rustig ergens kunnen zitten. Dat kan hier. Niet op de grond voor een boekenkast, zoals ik gewend ben te doen, maar heerlijk op een bankje. O
mgeven door gezellige lampjes en wat minder verlichte plekjes.

Ruimtegebrek

De eigentijdse boekenkasten herbergen wel enkele flinke nadelen. Zo is een tijdschrift niet op een fatsoenlijke manier in of uit de kast te halen. Een ernstig gebrek en het lijkt of de ontwerper van de kast zich wel erg strikt aan de hoogte van een tijdschrift heeft gehouden. Een tijdschrift heeft namelijk ook wat ruimte onder en boven nodig om hem goed in een schap te kunnen leggen.


Bekijk het filmpje om een praktijkvoorbeeld te zien

Een vreemd idee dat hier zo krap met de ruimte is omgespongen, terwijl alles zo’n ruimtelijke indruk maakt. Ook viel mij op dat de afstand tussen de boekenplanken ook tamelijk krap berekend is. Misschien is dat de reden dat zoveel boeken liggen in plaats van staan. Het maakt misschien een knusse indruk en breekt de grote boekenkasten wat, maar het komt de overzichtelijkheid niet ten goede.

Automatisch lenen

Ook lijkt bij de ingang de mogelijkheid om je boek geautomatiseerd te lenen erg beperkt. Er staat slechts één uitleenapparaat. Een beetje weinig en een schril contrast met de enorm brede servicebalie die erachter staat. Een probleem die met een apparaat of 4 erbij snel verholpen kan worden. Overigens staan binnen de bibliotheek die een enorme oppervlakte heeft diverse uitleenapparaten verspreid. Zo trof ik aan het einde van de eerste verdieping, die geleidelijk via trapvelden omhoog gaat, bij de kinderboeken ook een uitleencomputer aan. Ook hier is het misschien een kwestie van gewenning.

Een rij voor de enige uitleencomputer in de halFlexibel ingericht?
Kortom, een bibliotheek die heel goed bij Almere past. Een bibliotheek waar geen spruitjeslucht maar service heerst. Overzichtelijkheid, licht en ruimte zijn hier de kernwoorden. Het pand straalt ook moderniteit uit en demonstreert dat het bij deze tijd hoort. Het is wel de vraag of dit enorme gebouw snel kan meegaan op nieuwe informatiegolven die bij deze tijd horen.

denieuwebibliotheek van opzij in de richting van het station

De inrichting is namelijk sterk gericht op boeken en het kan best zijn dat over een jaar of 10 boeken veel minder ruimte vragen dan nu. Als het e-book een succes wordt, dan zullen voor de enorme rijstvelden waar nu nog boeken op staan, andere oplossingen bedacht moeten worden. Of zo’n volledig ingericht gebouw daar goed op inspeelt, betwijfel ik.

Maar wie dan leeft, wie dan zorgt. Almere heeft een bibliotheek die terecht de naam denieuwebibliotheek draagt. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.

Update

Mijn 2e bezoek aan de nieuwe bibliotheek vervulde mij met een heus voorjaarsgevoel. Wat een prachtig uitzicht heb je op de 4e verdieping.

Lees mijn blog over de nieuwe bibliotheek van Almere en het voorjaar »

7 gedachten over “denieuwebibliotheek van Almere”

  1. Hendrik Jan leuk zo'n eerste indruk, soms ook kritische kijk van denieuwebibliotheek.
    Ben zelf ook heel benieuwd naar het totale concept
    Fijn dat je zo snel de informatie deelt…ben benieuwd naar het vervolg van je verslag.

    jan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *