Twitterhandleiding – Beginnen met twitteren

Een account is zo gemaakt, maar hoe maak je je snel het medium twitter eigen?

Wat is twitteren?
Twitteren is een vorm van microbloggen. In 140 tekens kan iemand een korte boodschap, een tweet, eenvoudig verspreiden. Iedereen kan deze boodschap lezen, maar twitteraars kunnen ervoor kiezen jou te volgen. Wanneer iemand jou volgt, dan ziet hij jouw laatste tweets in beeld verschijnen.

Waarom twitteren?
Je kunt uit twitter zoveel halen als je zelf wilt. Als je er veel uit wilt halen, zul je hiervoor wel wel moeite moeten doen. Twitter regelmatig, probeer vijf tweets per dag te versturen. Schrijf op wat je beleeft, ziet, leest of ergert.

Persoonlijk
De kracht van twitter is de personificatie. Het draait om jou als persoon. Dat wil zeggen wat je denkt, doet en vindt. De aanleiding om jou te volgen kan zijn dat iemand dezelfde interesse deelt (hardlopen, politiek, vissen of de Ford Taunus). Privé en werk lopen op twitter door elkaar. Zo twitter je ’s morgens in de trein over de berichten die je in de krant leest, neem je ’s avonds deel aan de discussie over Wie is de mol? en discussieer je mee over bepaalde aspecten van je werk.

Afschermen
Je kunt ervoor kiezen je account af te schermen. Je staat dan zelf toe wie je tweets wel of niet mag lezen. Dit is aan te raden als je met dingen bezig bent die het daglicht niet verdragen. Het nadeel is namelijk dat je niet actief kunt deelnemen aan discussies. Twitteraars die je niet volgen, kunnen je tweets namelijk niet lezen.

Volgen
Mensen die je willen volgen, kunnen dit gewoon doen. Wanneer je last van ze hebt, kun je ze ‘block-en’. Jij kunt ook iedereen volgen, bij een gesloten account moet iemand wel toestemming hiervoor geven.

Zoeken
Twitter is zeer goed doorzoekbaar. Dat kan via de functie in de rechterkolom, waarachter ‘search’ staat, of via http://search.twitter.com. Deze laatste biedt ook de mogelijkheid om zonder account twitter te doorzoeken.

Hashtag
Twitter is snel doorzoekbaar via een tagsysteem waarmee bezoekers snel op een onderwerp kunnen zoeken. Dit systeem werkt kinderlijk eenvoudig. Je schrijft een hekje voor de woorden die je graag wilt taggen ‘#’, waarna je het onderwerp tikt. Dit moet in één woord. Soms is het lastig om de juiste hashtag te gebruiken. Dan kun je kijken welke het meest gebruikt wordt door zelf even snel op de hashtag te zoeken. Voorbeelden: #ciedavids #balkenende #irakcrisis.

Nederlandse twitteraars gebruiken de hashtag nog niet zo vaak als bij Engelstalige tweets gebeurt. Het gebruik maakt twitter beter toegankelijk. Twitteraars kunnen snel zien wat er over een onderzoek geschreven wordt.

Wat moet je twitteren?
Je kunt over alles twitteren wat je doet, ziet, voelt, denkt en overweegt. Jijzelf bepaalt waar je over twittert. Heb je geen zin om over jezelf te twitteren, doe dat dan niet. Probeer wel een positie en een band met gelijkgestemden op te bouwen. Dit doe je door te schrijven over de onderwerpen waar je veel van af weet, je passies en interesses. Twitter niet om het twitteren, maar doe dit met een duidelijk doel. De ervaring leert wel dat het erg goed is om je erin te verdiepen, anders levert het weinig meerwaarde.

Wie moet je volgen?
Het gebruik van twitter staat of valt met degene die je volgt. Probeer mensen te zoeken die vaak schrijven over onderwerpen die je interesseren en waar je meer van af wilt weten, via de geavanceerde zoekmachine van twitter http://searche.twitter.com. Tegelijkertijd krijg je als je vaak twittert ook volgers. Bekijk geregeld wie jou volgen en of ze ook voor jou interessant zijn. Daarnaast kan het interessant zijn om je abonneren op lijsten van twitteraars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *