Accounts of schaapjes tellen?

Als je niet kunt slapen, kun je schaapjes tellen, maar veel beter is om eens te gaan tellen hoeveel accounts met bijbehorende inlog je hebt.

Veel websites bieden de unieke mogelijkheid aan om in te loggen. Er staan dan van die mooie vakjes op de website waar bij het ene ‘gebruikersnaam’ staat en bij het andere ‘wachtwoord’.

Nieuwe baan
Je krijgt een nieuwe baan en mag weer met een nieuwe inlognaam in het systeem. Daarna mag je om de paar weken het wachtwoord vernieuwen. Dat is het oude met daarachter een 1, 2, 3, etc. Elke systeembeheerder hanteert zijn eigen systeem, waarbij voor mij de inlog h.dwit wel tot één van de meest creatieve accounts behoort. Net als wit3. En is het hendrik-jan, hendrikjan, Hendrik-jan, Hendrik-Jan? Zitten er wel of geen puntjes in de scheiding met de achternaam. Ik ben nog maar net begonnen, maar hier bij Romae kan ik mij inloggen op de website, in het urenregistratiesysteem en in de persoonlijke mail. Alledrie met eigen, unieke inlog, met of zonder puntjes, cijfers en andere coderingen en geheimtekens.

Ideaal
Zonder al teveel moeite kom ik zo op een account of vijftig. Tel alle mailadressen maar eens op, naast het adres dat je van je provider krijgt, bezit iedereen een inlog om in de mail van zijn werk te komen vanuit huis. Ideaal natuurlijk, maar wel weer een inlogcode. Alleen al in mail-land, bezit ik drie accounts: hotmailgmailyahoo. Voor social media: LinkedInTwitterhyvesmyspacebetafactor en facebook. Verder kan ik filmpjes bekijken via youtube, foto’s zien op picasa en flickr. Ook is er een account bij slideshow om een presentatie met meerdere foto’s te maken. Wat dacht van het unieke account om je presentatie om te vormen in een filmpje? Natuurlijk blog ik op Blogger.com en bij Volkskrant.nl. Vanzelfsprekend log ik in de cms-en van Romae en opdrachtgevers via bijbehorende accounts.

Verlengen
Dat is nog allemaal te behappen, maar veel dingen lopen nu ook via internet en bijbehorend account; je doet belastingaangifte via je digitale-ID. Ook benader je het gastouderbureau via het web. De energierekening, telefoonrekening, internetprovider, verzekeringen, zorgverzekeringen, belastingen (gemeente en waterschap) en je bankzaken (zeker als je bij meerdere banken zit), alles verloopt via dat beeldscherm en overal heb je een aparte inlog voor. Het pakketje dat je via internet besteld hebt (via je marktplaats-account) kun je na een inlog via internet volgen en je bibliotheekboeken verleng je ook via een internetaccount.

Ze hebben er dan zo charmant ‘mijn.xxx’ voor gezet en daarachter die inlogschermpjes. Vervolgens doe je alle moeite om in te loggen en dan lukt het niet. Vervolgens ontstaat er een bekend tafereel. Je klikt op het knopje ‘wachtwoord vergeten’ en een heel actiepatroon ontstaat. Dikwijls volstaat het invoeren van het e-mailadres, een momentje wachten, waarna een nieuw wachtwoord of een linkje in de mailinbox zit waarmee je weer kunt inloggen.

Gezond
Heel fijn natuurlijk om je hele gezondheidszorg via internet te regelen. Via het digitale spreekuur 24 uur per dag contact te hebben met je huisarts en op een geschikt moment een vraag aan je specialist te stellen. Het gaat allemaal via het account op internet. Even inloggen en je ziet je eigen medicijnhistorie, gecombineerd met de zaken die je nog met je huisarts wilt bespreken. Informatie die het gemak dient en natuurlijk met een eigen inlog!

Probleem
Wanneer je in een hogere veiligheidsgraad terechtkomt, heb je echt een probleem als je het wachtwoord of de gebruikersnaam (of allebei) vergeten bent. Bij mijn vrouw bijvoorbeeld was de geboortedatum verkeerd in het systeem ingevoerd waardoor ze niet meer kon inloggen om haar bibliotheekboeken te verlengen. Bellen en mailen hielp niet, want het werkte volgens de medewerker wel.

Als je bij de belastingdienst de onjuiste DigiD (wachtwoord of gebruikersnaam) invoert, treedt een lange procedure in waarbij je pas dagen later kunt inloggen. Hetzelfde gebeurt bij de bank. Heel vervelend als je net op 31 maart wilt inloggen om het t-biljet digitaal te versturen. Of net een dag voor het verstrijken van de derde betalingstermijn, het geld naar je deurwaarder wilt overmaken.

Nachtmerrie
De grootste nachtmerrie is misschien wel dat iemand er met je account vandoor gaat. De meeste mensen loggen bijna overal op dezelfde manier in. Gebruikersnaam is dan hetzelfde en het wachtwoord idemdito. Het wachtwoord is dan vaak de naam van de geliefde, de hond of het kind in combinatie met het geboortejaartal. Je schijnt heel ver te komen met een beetje nadenken.

Als je daaraan begint te denken, kun je de slaap helemaal niet meer vatten. Dan kun je beter schaapjes tellen dan al je webaccounts.

Blog oorspronkelijk geschreven voor popolo.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *