Matt en Dan

Dan Brown heeft een nieuw boek geschreven, vijf jaar na zijn doorbraak De Da Vinci Code is er dan weer eentje. De titel sluit naadloos aan bij alle mysteries, decepties en dilemma’s. Ditmaal gaat het om een verloren symbool, The lost symbol. Het christendom laat Brown liggen, nu moeten de vrijmetselaars er helemaal aan geloven. Dan Brown is nu eenmaal gek op vrijmetselaars, dat bewijzen zijn eerdere boeken ook al wel.

De website van de Amerikaanse vrijmetselaars is vandaag al gecrashed door alle aandacht die Dan Brown opeist. Er is een nieuw geheim en dat moet ontrafeld worden. Gisteren verklapte dé vrijmetselaar van Nederland (althans dat zegt de Wiki) Matt Herben, het einde al in Een Vandaag. Het verloren symbool is niet een echt verloren symbool, het ligt bij jezelf.

De vrijmetselarij is vergeven van de symbolen. Misschien bezit dit illustere gezelschap wel meer symbolen dan het geloof zoals het christendom. Het maakt de vrijmetselaar geheimzinnig, zo geheimzinnig dat er mensen zijn die het associëren met hekserij.

Meer dan genoeg voer voor Dan Brown. Zijn boeken drijven op die geheimzinnigheid. Hij maakt het geheimzinniger dan het is, wat hem weer geld in het laadje brengt. Zelfs Matt Herben is daar niet ontnuchterend genoeg voor.

2 gedachten over “Matt en Dan”

  1. Volgens mij bestaat er niet één enkele vrijmetselaarssite in de USA, laat staan dat die 'gecrasht' is. De Amerikaanse vrijmetselaars zijn per staat georganiseerd. Er bestaat niet één Amerikaanse orde en zelfs geen wereldorde. Maar al die nationale ordes houden wel contact met elkaar en maken goede afspraken om misbruik van het vrijmetselaarschap te voorkomen. En natuurlijk zal de belangstelling voor het genootschap wel toenemen. Daar is niets mis mee. De leden ervan willen beter worden dan ze waren om zo bij te dragen aan een betere wereld. Dat klinkt goed toch? Daar zouden we allemaal lid van moeten willen zijn.

  2. Beste Paul,
    Het is natuurlijk jammer dat niemand de structuren en organisaties van de vrijmetselarij snapt, wat dit soort verwarring veroorzaakt. Ik denk dat deze verwarring en ongrijpbaarheid ook de charme van de vrijmetselarij is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *