Het genie en de chaos

Hoe snel een vriend met vijfduizend boeken teveel in huis, een beroemdheid wordt. Hij heeft de bijnaam Boekito al gekregen en dat legt hem geen windeieren. De boeken worden opgeruimd, in een samenwerking van het Centraal Boekhuis en de opslagboxen-gigant City Box.

Fantastisch nieuws natuurlijk en zoiets gun je een vriend. Bij het rondneuzen en bevredigen van mijn nieuwsgierigheid, stuitte ik op een filmpje waarmee Hans Bauer de beroemde uitspraak van Einstein aanhaalt, op zijn manier. ‘Netheid is voor de dommen, het genie beheerst de chaos.’

Een leuke uitspraak natuurlijk en in de context van Hans Bauer ook nog eens erg grappig, maar het snijdt natuurlijk weinig hout. De chaos die het huis van Bauer beheerst, is geen chaos maar troep. En het genie dat de chaos ontrafelt ontbreekt eveneens.

Dit genie spreekt zichzelf overigens regelmatig tegen. Zo beweert hij dat hij geen problemen heeft met de rotzooi, alleen zijn verhuurder zeurt. Andere keren moet hij toch ook wel toegeven dat de hobby iets uit de hand gelopen is. De opslag van City Box is, hoe lief ook bedoeld, geen oplossing van het probleem. Sterker nog, het zal de verzamelwoede alleen doen toenemen. Over een jaar of wat heeft de christelijke woningbouwvereniging Patrimonium uit Groningen er weer werk aan.

Overigens ben ik erg benieuwd naar Hans’ gedichten…

Aanvulling
Het genie google geeft bij het weergeven van het filmpje de oplossing voor Boekito.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *