Alternatieve troonrede

Heerlijk die alternatieve troonrede van Rob Wijnberg vanmorgen in Next. Hij heeft vanuit de eerste, originele alinea een verhaal opgebouwd waarin hij stelt dat er behoefte is aan een nieuwe mens. De homo economicus moet vervangen worden door de homo cooperatus.

Vaak worden de jaren dertig aangehaald om te zeggen dat we lessen moeten trekken uit het verleden. De wereld van toen heeft er lang over gedaan om van de ellende te herstellen. Bovendien werden in die tijd evenmin effectieve maatregelen genomen. Een zelfherstellend vermogen zit er niet in. Bankiers kunnen hun fouten uit het verleden niet herstellen, als je altijd bonussen hebt genoten, dan kun je niet meer zonder.

De wereld verandert niet radicaal. Vorig jaar had ik ergens de hoop en dacht dat een ecologische samenleving het alternatief zou worden. Minder gericht op consumptie en meer op een harmonie tussen mens en natuur. Nu een jaar na de crash zie ik dat de wereld hetzelfde is als toen. Graaiers graaien en armoedzaaiers oogsten armoede.

Als je iets wilt veranderen, is het de tijd de wereld te veranderen. Daar heb je anderen voor nodig, maar jezelf nog het meest. Daar kan geen troonrede tegenop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *