De barak en de literatuur

De afgebrande barak in Veendam staat bekend als de plek waarin Anne Frank batterijen demonteerde. De barak heeft echter ook een plekje gekregen in de film Discovery of Heaven, gebaseerd op Mulisch De ontdekking van de hemel. In de film is ‘Gideon Levi. 8.3.1943’ in het hout gekrast. De tekst zat tot de brand zondag nog altijd in het hout gegraveerd.

In het boek De ontdekking van de hemel ontdekt Max dat de schuur achter het huisje dat hij voor Tsjallingtsje heeft gekocht, een barak uit Westerbork is. Max wil de schuur onmiddelijk afbreken, zoiets mag niet in zijn achtertuin staan.

Het gebeurt niet, want hij komt erg dicht bij God en wordt heel toevallig getroffen door een meteorietinslag.

Daar moet ik aan denken als ik hoor over de afgebrande barak. Trouwens, nu vindt ineens iedereen een barak uit Westerbork in de tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.