'We staan even stil'

Anderhalve week in de trein, toont een mooi stukje spoorwegcommunicatie via de intercom. Soms hoor je niks en zit al tien minuten een koe je aan te staren, soms sta je nog niet stil om te horen dat je stilstaat, of gaat stilstaan. Conducteur en machinist kunnen er wel wat van.

Een grip uit de mededelingen vandaag, die eigenlijk allemaal overbodigheden bevatten.
– ‘We staan stil voor een sein en wachten tot we weer mogen rijden.’
– ‘Een goederentrein rijdt voor ons, daarom moeten we even wachten.’
– ‘Er is een storing op dit baanvak, waardoor we steeds moeten afremmen.’
– ‘Deze trein zit voller dan normaal. [heel lange stilte] Dat komt omdat we een treinstel minder hebben. [weer heel lang stil] We vragen uw begrip hiervoor.’
– ‘We moeten even wachten voor een rood sein.’
– ‘Een trein moet ons even passeren, daarom staan we even stil.’

Ik probeer me voor te stellen naast zo’n autobestuurder te zitten. ‘We staan nu stil voor een rood stoplicht en laten het andere verkeer nu passeren. Als het groen is mogen we weer rijden.’ En dat dan bij ieder stoplicht.

Voor mensen die gek zijn op rare mededelingen in de trein, er bestaan sites waar fervente treinreizigers (ik ben nog maar een beginneling) hun rare zinnen op kunnen posten: http://www.omroephumor.nl. Onze Taal heeft enige tijd geleden ook een artikel gepubliceerd over omroepberichten in de trein.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *