Kopje thee gegoogled

Googlen kost kopjes thee. Elke opdracht die in het zoekscherm wordt getikt, kost evenveel energie als het zetten van een kopje thee. Het onderzoek van de fysicus Alex Wissner-Gross heeft veel aandacht gekregen in de media.

Alle milieubewuste computeraars zijn zich lam geschrokken. Dachten ze zo goed bezig te zijn door niet naar Benidorm te gaan, maar gewoon de website te bezoeken. Een beetje zoeken en de CO2-uitstoot zit zo aan een flinke vliegreis.

Wat speurwerk op internet en via google leert dat het lastig is om te vinden hoeveel CO2-uitstoot nu een alledaagse handeling kost. Wat kost het zetten van een kopje thee? En hoeveel emissie kost het drukken van de krant? Allemaal grammen die worden uitstoten, maar waarvan niemand eigenlijk goed weet hoeveel energie het nu werkelijk kost.

Het pleit voor een CO2-meter, die net als het aantal caloriën op voedselverpakkingen op het product moet staan. Zo is snel de lol af van onzinberichten en onzinonderzoekjes als die van meneer Wissner-Gross.

Het zou ook een discussie schelen die Google nu geopend is. De zoekmachine zegt namelijk 0,2 gram per zoekopdracht uitstoot op te leveren. Dat zijn 35 zoekopdrachten voor een kopje thee. En hoe gek het klinkt, ook dit keer geloof ik Google. Natuurlijk zodat ik nu kan zeggen dat het schrijven van dit artikel mij een kopje thee heeft gekost, in plaats van 35 kopjes thee.

Geef een reactie