De meest oneerlijke verkiezing van Nederland

Het gros van de Nederlanders vindt de reclame waarin een oude dame zich ontkleedt voor het oog van de camera, de beste reclame van 2008. De koppen over de voorkeur van de Nederlanders op basis van een verkiezing waarbij de opkomst in geen enkele verhouding staat met de voorkeur van Nederland.

Ik heb niks tegen verkiezingen die bedoeld zijn om de aandacht op iets anders te vestigen. De reclamebureau’s die ons dagelijks lastigvallen met hun creativiteit, mogen ook best eens onder de aandacht worden gebracht. Aan zelfbevlekking doet het gros van het bedrijfsleven in Nederland, dat geeft ook helemaal niks.

Maar pretendeer een oproep van de SP vooral voor deze commercial te stemmen, niet als de keuze van de Nederlanders. Het staat namelijk in geen enkele verhouding tot het eerder dit jaar opgemerkte afgrijzen van ‘de Nederlander’ voor dezelfde reclamespot. Ik heb ook oproepjes gekregen voor reclame’s te kiezen die absoluut niet mijn voorkeur zijn. Dat je dan vervolgens nog gaat stemmen en je avond vult met het kijken naar deze vorm van kiezersbedrog, stuit mij tegen de borst. Elke democratie die op deze manier met haar kiezers omgaat, zou op de brandstapel belanden. De Gouden Loekie krijgt er anderhalf uur zendtijd voor.

De Gouden Loekie-verkiezingen toont weer eens dat democratie en een oproep om iedereen voor iets te laten stemmen, niks met elkaar van doen hebben. Nergens lees ik hoeveel stemmen er nu daadwerkelijk zijn uitgebracht. Zelfs de SP houdt van zelfbevlekking.

0 gedachten over “De meest oneerlijke verkiezing van Nederland”

  1. Beste Hendrik-Jan,
    Je schrijft: “Het staat namelijk in geen enkele verhouding tot het eerder dit jaar opgemerkte afgrijzen van ‘de Nederlander’ voor dezelfde reclamespot.”
    Elke peiling hierover gaf aan dat een ruime meerderheid van de Nederlanders het spotje ‘raak’ vond, slechts een minderheid nam er aanstoot aan. Ook de vakbonden en zelfs thuiszorgorganisaties reageerden positief. Gisteren keken overigens 1,1 miljoen mensen en er stemmen doorgaans zo’n 50.000 mensen. Geloof je nou echt dat een oproep op de SP-site dan het verschil maakt? Ik vind dat je een beetje zeurt.

  2. Vind je opmerkingen lichtelijk naief. Elke democratie werkt zo. De truuk is ook in de politiek om zo veel mogelijk mensen te mobiliseren. Liefst mensen die anders niet stemmen. Zo win je een verkiezing. Is dat leuk? Misschien niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *